Wodę zagotuj i studź, aż będzie letnia. W garnku (najlepiej z kamionki) wymieszaj mąkę, wodę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzuć chleb i liść laurowy. Zaczyn odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Gdy już się ukwasi, możesz wlać go do butelek i trzymać w lodówce do 2 tygodni.
Żurek Boczek, oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie włóż do garnka z zimną wodą. Gotuj, aż boczek będzie miękki. Wywar odcedź, a następnie wlej do niego zakwas i dodaj boczek pokrojony w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż z cebulą na niewielkim ogniu. Gdy kiełbasa i cebula zarumienią się, dodaj majeranek i całość wrzuć do żuru. Dopraw do smaku chrzanem, czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Aby zabielić żurek, możesz dodać do niego śmietanę. Wyśmienicie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo i tłuczonymi ziemniakami. Podany w wydrążonym chlebie z pewnością będzie wyglądał apetycznie i zrobi ogromne wrażenie na twoich domownikach i gościach.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://mamotoja.pl:443"},{"label":"Rodzina","url":"https://mamotoja.pl/rodzina/"},{"label":"Przepisy","url":"https://mamotoja.pl/rodzina/przepisy/"},{"label":"Żurek wielkanocny"}],"seoMetadata":{"title":"Żurek wielkanocny","description":"Żurek, obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego śniadania. Nie może go zabraknąć na twoim świątecznym stole.","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":620,"width":620,"alt":"żurek wielkanocny z białą kiełbasą, w chlebie - przepis, zupa","sourceName":"Media Forum PR","title":"żurek wielkanocny z białą kiełbasą, w chlebie - przepis, zupa","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgXenikV-0189109.jpg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://mamotoja.pl/rodzina/przepisy/zurek-wielkanocny-35835-r1/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://mamotoja.pl/rodzina/przepisy/zurek-wielkanocny-35835-r1/","canonicalUrl":"https://mamotoja.pl/rodzina/przepisy/zurek-wielkanocny-35835-r1/","permutiveModel":{"category":["przepisy","rodzina"],"subcategory":["article"],"channel":"rodzina","title":"Żurek wielkanocny","article":{"id":"153939","description":"Żurek, obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego śniadania. Nie może go zabraknąć na twoim świątecznym stole.","type":"article","author":"Anna Parcheta","tags":[]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"%C5%BBurek%20wielkanocny","tweet":"%C5%BBurek%20wielkanocny","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgXenikV-0189109.jpg","url":"https://mamotoja.pl/rodzina/przepisy/zurek-wielkanocny-35835-r1/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://mamotoja.pl/rodzina/przepisy/zurek-wielkanocny-35835-r1/#Article","@type":"Article","description":"Żurek, obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego śniadania. Nie może go zabraknąć na twoim świątecznym stole.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgXenikV-0189109.jpg?resize=620,620","width":620,"height":620}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://mamotoja.pl/rodzina/przepisy/zurek-wielkanocny-35835-r1/"},"name":"Żurek wielkanocny","url":"https://mamotoja.pl/rodzina/przepisy/zurek-wielkanocny-35835-r1/","author":[{"@type":"Person","name":"Media Forum PR"}],"dateModified":"2024-05-08T14:19:07+02:00","datePublished":"2014-04-03T22:36:34+02:00","headline":"Żurek wielkanocny","publisher":{"@type":"Organization","name":"Mamotoja.pl","url":"https://mamotoja.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":85,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/56/2024/03/mtj-logo-crop-2-704b1b6.svg?resize=260,85","width":260}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["przepisy","rodzina"],"channel":"rodzina","format":"standard","pageid":"153939","primary_cat":"przepisy","subcat":"article","author":"Anna Parcheta","publish_date":"2014-04-03T20:36:34+00:00","template":"article"},"dfp":{"configuration":"Live","cat":["przepisy","rodzina"],"channel":"rodzina","format":"standard","pageid":"153939","primary_cat":"przepisy","subcat":"article"},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"przepisy"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["przepisy","rodzina"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":620,"width":620,"alt":"żurek wielkanocny z białą kiełbasą, w chlebie - przepis, zupa","sourceName":"Media Forum PR","title":"żurek wielkanocny z białą kiełbasą, w chlebie - przepis, zupa","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgXenikV-0189109.jpg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"przepisy","display":"Przepisy","parent":{"slug":"rodzina","display":"Rodzina"},"taxonomy":"category"},{"slug":"rodzina","display":"Rodzina","taxonomy":"category"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"bI4wq9Bsk2VWmNGwZAzMuKbj7xdUNZreLF0iWAdtdPD.G7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"703416","content_title":"Żurek wielkanocny","content_type":"article","publication_date":"2014-04-03T20:36:34+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":153939,"contentName":"Żurek wielkanocny","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://mamotoja.pl/rodzina/przepisy/zurek-wielkanocny-35835-r1/","pageType":"Content","siteCategory":"Mamotoja.pl/Rodzina/Przepisy","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Przepisy","website":"mamotoja-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Rodzina","Przepisy"],"keywords":[],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"mamotoja","schemaId":"https://mamotoja.pl/rodzina/przepisy/zurek-wielkanocny-35835-r1/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"153939"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/mamotoja.pl","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["Live"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"fh03VzXbJ7TSroxaNqRLE_SKE3XC_PJUT7Ivop7VopT.T7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"582494706ccb0960db8607dd128f1bfd","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"b2e3ee7a096da365591375b82875c705","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Zakwas Wodę zagotuj i studź, aż będzie letnia. W garnku (najlepiej z kamionki) wymieszaj mąkę, wodę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzuć chleb i liść laurowy. Zaczyn odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Gdy już się ukwasi, możesz wlać go do butelek i trzymać w lodówce do 2 tygodni.
Żurek Boczek, oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie włóż do garnka z zimną wodą. Gotuj, aż boczek będzie miękki. Wywar odcedź, a następnie wlej do niego zakwas i dodaj boczek pokrojony w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż z cebulą na niewielkim ogniu. Gdy kiełbasa i cebula zarumienią się, dodaj majeranek i całość wrzuć do żuru. Dopraw do smaku chrzanem, czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Aby zabielić żurek, możesz dodać do niego śmietanę. Wyśmienicie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo i tłuczonymi ziemniakami. Podany w wydrążonym chlebie z pewnością będzie wyglądał apetycznie i zrobi ogromne wrażenie na twoich domownikach i gościach.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.