Żurek wielkanocny
Żurek, obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego śniadania. Nie może go zabraknąć na twoim świątecznym stole.
- Media Forum PR
Zakwas:
- 350 g mąki żytniej razowej
- 1 litr wody
- 3 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- ½ kromki razowego chleba
Żurek:
- 1 cebula
- włoszczyzna
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki majeranku
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 2 łyżki stołowe chrzanu
- zakwas z mąki żytniej
- 100 g śmietany
- boczek wędzony
- biała kiełbasa
- ugotowane, tłuczone ziemniaki
- sól
- pieprz
Zakwas
Wodę zagotuj i studź, aż będzie letnia. W garnku (najlepiej z kamionki) wymieszaj mąkę, wodę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzuć chleb i liść laurowy. Zaczyn odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Gdy już się ukwasi, możesz wlać go do butelek i trzymać w lodówce do 2 tygodni.
Żurek
Boczek, oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie włóż do garnka z zimną wodą. Gotuj, aż boczek będzie miękki. Wywar odcedź, a następnie wlej do niego zakwas i dodaj boczek pokrojony w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż z cebulą na niewielkim ogniu. Gdy kiełbasa i cebula zarumienią się, dodaj majeranek i całość wrzuć do żuru. Dopraw do smaku chrzanem, czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Aby zabielić żurek, możesz dodać do niego śmietanę. Wyśmienicie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo i tłuczonymi ziemniakami. Podany w wydrążonym chlebie z pewnością będzie wyglądał apetycznie i zrobi ogromne wrażenie na twoich domownikach i gościach.
Polecamy: Żurek z kiełbasą
Sprawdź inne przepisy na zupy