Reklama

Zakwas:

Reklama
  • 350 g mąki żytniej razowej
  • 1 litr wody
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ½ kromki razowego chleba

Żurek:

  • 1 cebula
  • włoszczyzna
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki majeranku
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 2 łyżki stołowe chrzanu
  • zakwas z mąki żytniej
  • 100 g śmietany
  • boczek wędzony
  • biała kiełbasa
  • ugotowane, tłuczone ziemniaki
  • sól
  • pieprz

Zakwas
Wodę zagotuj i studź, aż będzie letnia. W garnku (najlepiej z kamionki) wymieszaj mąkę, wodę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzuć chleb i liść laurowy. Zaczyn odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Gdy już się ukwasi, możesz wlać go do butelek i trzymać w lodówce do 2 tygodni.

Żurek
Boczek, oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie włóż do garnka z zimną wodą. Gotuj, aż boczek będzie miękki. Wywar odcedź, a następnie wlej do niego zakwas i dodaj boczek pokrojony w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż z cebulą na niewielkim ogniu. Gdy kiełbasa i cebula zarumienią się, dodaj majeranek i całość wrzuć do żuru. Dopraw do smaku chrzanem, czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Aby zabielić żurek, możesz dodać do niego śmietanę. Wyśmienicie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo i tłuczonymi ziemniakami. Podany w wydrążonym chlebie z pewnością będzie wyglądał apetycznie i zrobi ogromne wrażenie na twoich domownikach i gościach.

Reklama

Polecamy: Żurek z kiełbasą
Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama
Reklama
Reklama