Żurek wielkanocny
Bez żurku nie ma Wielkanocy. Możesz przygotować go w domu sama, łącznie z zakwasem, który musisz nastawić co najmniej 3-6 dni przed dniem, kiedy planujesz ugotować zupę. Oto przepis na domowy żurek wielkanocny.
- mat. pras. Hortex
Zakwas na żurek:
- 50 g mąki żytniej
- 250 g przegotowanej wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Żurek:
- 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny (np. Hortex)
- 3 białe kiełbasy
- zakwas na żurek (całość z przepisu powyżej)
- 100 ml śmietany do zup 18 %
- 2 ziemniaki
- 2-3 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- jajka na twardo do podania
- sól
- pieprz
Przygotowanie zakwasu: do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 1 dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika tylko przykryj go gazą. Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli preferujesz żurek o łagodnym smaku – mało kwaśny – to po 3 dniach, możesz już użyć zakwasu. Jeśli wolisz kwaśniejszy, pozostaw zakwas na kolejne 3 dni, każdego dnia mieszając plastikową lub drewnianą łyżką.
Przygotowanie żurku: po tym czasie kiełbasy i włoszczyznę zalej ok. 2 l wody i gotuj. Dodaj przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki, dalej gotuj. Po tym czasie wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z ugotowanym jajkiem. Możesz go również zabielić łyżką śmietany.
Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania