Reklama

Zakwas na żurek:

Reklama
  • 50 g mąki żytniej
  • 250 g przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Żurek:

  • 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny (np. Hortex)
  • 3 białe kiełbasy
  • zakwas na żurek (całość z przepisu powyżej)
  • 100 ml śmietany do zup 18 %
  • 2 ziemniaki
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • jajka na twardo do podania
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zakwasu: do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 1 dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika tylko przykryj go gazą. Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli preferujesz żurek o łagodnym smaku – mało kwaśny – to po 3 dniach, możesz już użyć zakwasu. Jeśli wolisz kwaśniejszy, pozostaw zakwas na kolejne 3 dni, każdego dnia mieszając plastikową lub drewnianą łyżką.

Przygotowanie żurku: po tym czasie kiełbasy i włoszczyznę zalej ok. 2 l wody i gotuj. Dodaj przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki, dalej gotuj. Po tym czasie wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z ugotowanym jajkiem. Możesz go również zabielić łyżką śmietany.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania

Reklama
Reklama
Reklama