Reklama

PĄCZKI BEZ GLUTENU

SKŁADNIKI:

szklanka wody
150 g margaryny
180 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
szczypta soli
4 jajka

Reklama
oraz

olej do smażenia
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku podgrzej wodę, następnie rozpuść w niej margarynę. Całość doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszając dodaj cukier, sól oraz stopniowo (łyżka po łyżce) mąkę ziemniaczaną. Pamiętaj, by dokładnie i energicznie mieszać żeby nie było grudek. Gdy ciasto będzie miało konsystencję tłuczonych ziemniaków dodaj do niego jaja i całość wymieszaj mikserem. Pączki smaż na głębokim dobrze rozgrzanym oleju wkładając do niego ciasto łyżką. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu z oleju odsącz nadmiar tłuszczu z pączków układając je na papierowym ręczniku.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Życie bez glutenu

[CMS_PAGE_BREAK]

PĄCZKI BEZ JAJEK I MLEKA

SKŁADNIKI:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju
10 łyżek letniej wody
20 g suszonych drożdży
1/2 łyżki octu
szczypta soli

oraz

olej do smażenia
cukier puder do posypania
dżem do nadzienia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i przez kilka minut wyrabiaj starannie ciasto. Następnie odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i grubo rozwałkuj. Szklaną wycinaj pączki. Następnie ułóż je na ściereczce i pozostaw do wyrośnięcia, muszą podwoić swoją objętość. W szerokim naczyniu rozgrzej tłuszcz. Smaż pączki z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru. Odsącz tłuszcz układając pączki na papierowym ręczniku. Lekko ostudzone możesz nadziewać dżemem lub tylko posypać cukrem pudrem.

Reklama

Przepis pochodzi z bloga Pyszna Dieta

Reklama
Reklama
Reklama