Kruchy placek

Reklama

Składniki (na 12 porcji):
- 3/4 kostki masła
- żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 czubate łyżki miałkiego cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 torebki cukru waniliowego
- 25 dag serka mascarpone
- 2 jajka
- cukier puder migdałowy
- 25 dag truskawek
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sposób wykonania:
1. Masło pokrojone w kostkę dodaj do dwóch rodzajów przesianej mąki, dosyp cukier i siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj śmietanę
i żółtko, zagnieć ciasto.
2. Ciastem wylep dno i brzegi natłuszczonej formy. Piecz ok. 30 min (na złoto) w temp. 200 st. Ostudź.
3. Żółtka jajek utrzyj z cukrem waniliowym na jasny krem. Ucierając, dokładaj po łyżeczce mascarpone. Na koniec masę połącz ze sztywna pianą z białek.
4. Krem wyłóż na ciasto, wyrównaj. Przykryj połówkami truskawek. Posyp migdałami uprażonymi na patelni bez tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.

Szarlotka z biszkoptami

Składniki (na 10 porcji):
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- torebka galaretki truskawkowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 ml śmietanki kremówki
- 40 dag truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- gałązka mięty
Sposób wykonania:
1. Galaretkę i żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wody. Opłucz, odszypułkuj truskawki. Kilka dużych owoców odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem na gładko. Mus przetrzyj przez gęste sito, aby usunąć pestki.
2. Mus truskawkowy wymieszaj z galaretką. Mocno ochłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dokładnie wymieszaj z musem i posiekanymi listkami mięty.
3. Na spód małej tortownicy (18 cm śred.) wlej odrobinę przygotowanego kremu truskawkowego. Wtykaj weń biszkopty, ustawiając z nich ciasną palisadę wokół brzegu tortownicy.
4. Wnętrze palisady wypełnij pozostałym kremem. Wstaw do lodówki i schładzaj około 2 godzin.
5. Przed podaniem usuń brzeg tortownicy. Odłożone truskawki drobno pokrój, ozdób nimi deser.
[CMS_PAGE_BREAK]
Błyskawiczny torcik

Składniki (na 12–14 porcji):
- 4 gotowe placki biszkoptowe
- 1,5 tabliczki czekolady deserowej
- 750 ml śmietanki kremówki
- 2 cukry waniliowe
- 2 banany
- wiórki czekoladowe
- cukier puder
- 2 torebki śmietan-fix
Sposób wykonania:
1. Czekoladę stop w kąpieli wodnej (w rondelku ustawionym nad parą). Wybierz 6–7 najładniejszych truskawek, zanurz w czekoladzie, przełóż na kawałek folii aluminiowej i pozostaw do zastygnięcia. Resztę czekolady dokładnie wymieszaj z 1/2 szklanki śmietanki. Całość ostudź.
2. Ubijając szklankę śmietanki z łyżką cukru pudru, dokładaj po łyżce stopionej czekolady.
3. Resztę śmietanki ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fix. Połowę rozsmaruj na jednym placku. Na tym ułóż plasterki truskawek i drugi placek. Posmaruj kremem czekoladowym, przykryj plastrami bananów i trzecim plackiem.
4. Tę warstwę tortu posmaruj pozostałą śmietanką. Przykryj plastrami truskawek i ostatnim plackiem.
5. Udekoruj truskawkami i wiórkami czekoladowymi, oprósz cukrem.

Zobacz także

Pianka truskawkowa

Reklama

Składniki (na 12–14 porcji):
- 50 dag truskawek
- niepełna szklanka cukru
- galaretka truskawkowa
- 4 łyżeczki żelatyny
- 750 ml śmietanki kremówki
- 1 cytryna
- 40 dag jogurtu naturalnego
Sposób wykonania:
1. Żelatynę i galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wody. Truskawki opłucz, odszypułkuj. Kilka owoców odłóż do dekoracji.
2. Z cytryny zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Truskawki umieść w wysokim naczyniu. Dodaj cukier i sok z cytryny. Całość zmiksuj. Powstały mus przetrzyj przez sito i wymieszaj z rozpuszczoną galaretką.
3. Skórkę startą z cytryny dodaj do jogurtu, całość roztrzep trzepaczką (rózgą), połącz z musem.
4. Odłóż do dekoracji niepełną szklankę śmietanki. Resztę (śmietanka musi być mocno ochłodzona) ubij na sztywno. Ostrożnie wymieszaj
z masą truskawkową.
5. Formę keksową wyłóż folią spożywczą, wypełnij przygotowaną masą. Wstaw do lodówki i schładzaj 2–3 godziny (a najlepiej przez noc).
6. Przed podaniem piankę wytrząśnij z formy, usuń folię. Ubij resztę śmietanki, przełóż do szprycy, fantazyjnie udekoruj deser. Przybierz odłożonymi truskawkami.

Reklama
Reklama
Reklama