Reklama

Rzeżucha zwyczaj wysiewania jej na Wielkanoc datuje się od czasów Władysława Jagiełły. W Europie poznano ją dzięki Rzymianom. Jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych.

Reklama

Rzeżucha zwiera Witaminy C, A, B1, sole mineralne, olejki eteryczne. Ale to nie jedyne jej zalety, wysiana do dekoracyjnych naczyń będzie ozdobą wnętrza.

Najlepiej wysiać ją na zwilżoną watę. Potrzebne ci będą:
* opakowanie lub dwa nasion rzeżuchy (ok. 2 zł za torebkę)
* wata lub lignina
* woda
* naczynie

Instrukcja sadzenia rzeżuchy:
1. Do naczynia włóż watę lub ligninę, możesz też rozłożyć ją na płaskim talerzu albo obłożyć nią zewnętrzną stronę salaterki (wówczas rzeżucha będzie przypominać zieloną górkę).

2. Zwilż watę wodą. Rozsyp nasiona. Postaraj się zrobić to w miarę równomiernie, by nie było „łysych” miejsc. Spryskaj je wodą.

3. Przez cały okres uprawy (a trwa to około 1,5 tygodnia) podlewaj wodą (trzeba to robić codziennie, bardzo ważna jest tu regularność). Pierwsze nasiona kiełkują już po 2–3 dniach Rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli postawisz ją w słonecznym, ciepłym miejscu. Po ok. 10 dniach można ją już ścinać i jeść.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama