Kuchnia świąteczna z soją
Tradycyjne święta to rzecz święta. Czy jednak nie warto trochę poeksperymentować z potrawami, tak by zachowując świąteczny charakter, spojrzeć na tradycję w nieco odmienny sposób? Przekonajmy się o tym.
- materiały prasowe
Zwyczajowo polskie potrawy serwowane podczas wigilijnych wieczerzy są pyszne, lecz z pewnością mogłyby być zdrowsze. Suto zastawione stoły i dwanaście dań, nierzadko obfitujących w kaloryczne dodatki, cieszy oko i podniebienie. Smakowite barszcze z uszkami, bigosy i karpie, pierogi i kluski z makiem, a na deser pierniki, serniki i kutie… Utartym zwyczajem należy spróbować wszystkiego. Trzy wspaniałe świąteczne dni i tyle pyszności – a cóż na to nasz żołądek? A gdyby tak w świąteczne potrawy umiejętnie wpleść soję?
Oto kilka propozycji na wykorzystanie napojów i deserków sojowych w Waszej świątecznej kuchni:
CIEPŁE ZBOŻOWE MUFFINKI
- 50 g mąki pszennej
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g musli owocowego
- 75 g drobnego cukru brązowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 150 ml napoju naturalnego Alpro soya
- 1 jajo
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Przygotuj 9 foremek do babeczek. Mąkę, proszek do pieczenia, musli i cukier wsyp do miski. Olej, napój Alpro soya i jajo wymieszaj przy pomocy widelca w wysokiej misce. Płynne składniki połącz z suchymi i wymieszaj. Masę wyłóż do foremek i piecz 15 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie. Serwuj ciepłe.
WSKAZÓWKA: gotowe muffinki można zamrozić i podgrzewać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
MINIBOCHENKI
- 125 g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g suszonej żurawiny
- 40 g drobnego cukru brązowego
- 1 jajo
- 275 ml napoju naturalnego Alpro soya
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Piekarnik podgrzej do temperatury 200°C. Nasmaruj tłuszczem 6 foremek w kształcie mini bochenków (5x7x5 cm) lub 8 foremek do babeczek. Do mąki dodaj sól, proszek do pieczenia, żurawinę i cukier. W oddzielnym naczyniu ubij jajko z oliwą i napojem Alpro soya. Ubitą masę dodaj do suchych składników i wymieszaj. Napełnij foremki i piecz 25-30 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
[CMS_PAGE_BREAK]
ZAPIEKANKA Z DORSZA I PORÓW
- 500 g filetów z dorsza (bez skóry i ości) pokrojonych na kawałki
- 2 średniej wielkości pory, drobno pokrojone
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 225 g świeżych lub mrożonych liści szpinaku
- 200 ml napoju naturalnego Alpro soya
- mielony czarny pieprz
- 4-5 dużych ziemniaków obranych ze skórki
- 1 łyżka masła lub margaryny
- odrobina świeżo startej gałki muszkatałowej
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pokrojone na kawałki filety z dorsza ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki pokroić w plasterki i gotować do miękkości. Pokrojone pory poddusić na oliwie z oliwek przez ok. 10 minut, aby zmiękły. Nie przyrumieniać. Dodać szpinak i gotować przez ok. 1-2 min. Przyprawić do smaku. Połowę wyłożyć na filety, a resztę wymieszać z napojem sojowym i uzyskanym w ten sposób sosem polać danie. Ziemniaki wymieszać z pozostałymi składnikami i przygotować purée. Wyłożyć na wierzch naczynia żaroodpornego i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż ziemniaki się przyrumienią.
ROLADKI Z SZYNKI Z WARZYWAMI I SOSEM GORGONZOLA
- 2 pory
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 duże marchewki
- 200 ml wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki mąki
- 300 ml napoju sojowego Alpro soya bez cukru i soli
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 8 plastrów szynki gotowanej
- 100 g sera Gorgonzola
- 2 łyżki bułki tartej
Usuń zielone liście pora i selera. Przetnij wzdłuż na połowę. Marchew przetnij wzdłuż na 4 części. Zagotuj 200 ml wody i dodaj sos sojowy oraz warzywa i gotuj przez 3 minuty. Odsącz warzywa i zachowaj wywar. Wymieszaj oliwę z mąką, dodaj napój sojowy Alpro soya oraz wywar z warzyw. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Zawiń warzywa w plastry szynki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem i posyp pokruszonym serem Gorgonzola i bułką tartą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Serwuj z ryżem lub ziemniakami.
DESER CZEKOLADOWY Z CHRUPIĄCYMI ORZECHAMI
- 70 g orzechów
- 4 łyżki miodu
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- 50 g rodzynek
- 500 ml deseru sojowego czekoladowego Alpro soya
- szczypta soli
Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Posiekaj drobno orzechy i wymieszaj z miodem, otartą skórką z pomarańczy i rodzynkami. Rozłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Przygotuj 4 pucharki lub szklanki. Układaj na przemian warstwy deseru czekoladowego Alpro soya oraz masy orzechowej tak, aby wierzch pokryty był masą orzechową.