Składniki
– 2 łyżeczki żelatyny,
– 2 łyżki chłodnej, przegotowanej wody,
– 1 szklanka mleka modyfikowanego,
– łyżka cukru ,
– łyżeczka cukru waniliowego,
– 0,5 kg truskawek.

Reklama

Sposób przygotowania
Żelatynę namocz w chłodnej wodzie, zagotuj mleko z cukrem, dodaj cukier wanilinowy. Do gorącego mleka dodaj napęczniałą żelatynę, wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli żelatyna się nie rozpuści, podgrzej mleko z żelatyną, ciągle mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Wylej masę na głęboki talerz. Wstaw na dwie godziny do lodówki. Truskawki umyj, osącz, wybierz najbardziej dojrzałe i pokrój je na cząstki. Galaretkę pokrój i rozłóż na talerzu, dodaj pokrajane truskawki. Porcja dla dziecka: 2–3 łyżki deseru.

Reklama
Reklama
Reklama