Reklama

Składniki na kwadratową blachę 22x22 cm:

Reklama

  • 1 kg truskawek
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bułki tartej (lub płatków owsianych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 175 g masła
  • 175 g cukru
  • 50g migdałów (zmielonych)
  • 1 jajo

Zobacz też: Ciasteczka żurawinowo- kokosowo- marchewkowe - video przepis >>

Przygotowanie:

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki. Duże owoce pokrój na mniejsze kawałki, mniejsze możesz zostawić całe.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i masło. Wymieszaj, aż całość zacznie przypominać kruszonkę. Możesz rozcierać palcami jak okruchy chleba.

Dodaj cukier i zmielone migdały, wymieszaj. Odłóż 200 g ciasta do mniejszej miski.

Zobacz też: Zobacz propozycje prezentów na Dzień Taty >>

Do pozostałości w dużej misce wbij jajko, wymieszaj i wyłóż nimi wcześniej natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Dociśnij ciasto do boków i dna dłońmi. Całość posyp bułką tartą lub płatkami owsianymi (wchłonie nadmiar soku z soczystych truskawek) i wyłóż na wierzch truskawki.
Posyp zawartością mniejszej miski z ciastem (tymi wcześniej odłożonymi 200 gramami).

Piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 1 godzinę, aż kruszonka na wierzchu ładnie się przyrumieni.

Wyciągnij z pieca, wystudź i pokrój na kwadraty.

Smacznego!

Antosi pomagała Joanna Mentel - z wykształcenia dziennikarka i psycholog, z doświadczenia krytyk literacki, z zamiłowania cukiernik. Prowadzi bookmeacookie.pl oraz comiesięczne warsztaty kulinarne dla dzieci w Krakowie i Warszawie - więcej informacji na www.dzieciakiwformie.pl

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama