Reklama

Też uważasz, że Dzień Ojca nieprzypadkowo wypada w pełni sezonu na truskawki? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na szybkie ciasto, które pachnie i smakuje jak... prawdziwe wakacje! Kto wie, może właśnie to ciasto stanie się nieodłącznym punktem programu świętowania Dnia Ojca w waszej rodzinie?

Reklama

Składniki na kwadratową blachę 22x22 cm:

  • 1 kg truskawek
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bułki tartej (lub płatków owsianych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 175 g masła
  • 175 g cukru
  • 50g migdałów (zmielonych)
  • 1 jajo

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki. Duże owoce pokrój na mniejsze kawałki, mniejsze możesz zostawić całe.
  2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i masło. Wymieszaj, aż całość zacznie przypominać kruszonkę. Możesz rozcierać palcami jak okruchy chleba.
  3. Dodaj cukier i zmielone migdały, wymieszaj. Odłóż 200 g ciasta do mniejszej miski.
  4. Do pozostałości w dużej misce wbij jajko, wymieszaj i wyłóż zawartość na wcześniej natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Dociśnij ciasto do boków i dna dłońmi. Całość posyp bułką tartą lub płatkami owsianymi (wchłonie nadmiar soku z soczystych truskawek) i wyłóż na wierzch truskawki.
  5. Posyp ciastem odłożonym wcześniej do mniejszej miski.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę, aż kruszonka na wierzchu ładnie się przyrumieni.
  7. Wyciągnij z pieca, wystudź i pokrój na kwadraty. Smacznego!

Antosi, którą widzicie na naszym wideo z przepisem na ciasto truskawkowe, pomagała Joanna Mentel - z wykształcenia dziennikarka i psycholog, z doświadczenia krytyk literacki, z zamiłowania cukiernik. Prowadzi bookmeacookie.pl oraz comiesięczne warsztaty kulinarne dla dzieci w Krakowie i Warszawie - więcej informacji na www.dzieciakiwformie.pl

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama