Pączki dla alergików
Pyszne pączki bez mleka i jaj. Twój maluszek może ci pomóc w formowaniu kuleczek.
Opublikowano: wtorek, 15 lutego 2011 10:37
Reklama
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 4 dag drożdży
- 2 dag masła
- 5 dag cukru
- 150 ml wody
- sól
- cukier puder
- dżem
- olej do smażenia
Reklama
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę, cukier, wodę, masło i wyrabiaj na jednolitą masę. Następnie odstaw ciasto na godzinę. Uformuj nieduże kulki i ułóż na oproszonej mąką stolnicy. Przykryj ściereczką i na pół godziny odstaw do wyrośnięcia. Rozgrzej olej, usmaż pączki, aż będą równomiernie przyrumienione. Ostudzone nadziewaj dżemem (za pomocą rękawa do wyciskania kremów). Na koniec posyp cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama