Pączki z nadzieniem adwokat
Smażone w głębokim tłuszczu, rumiane i wypełnione pysznym nadzieniem.
Składniki:
- 3/4 litra mleka
- 10 dkg masła
- 1 1/2 kg mąki
- 6-10 jajek
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- alkohol
- 10 dag drożdży
- aromat pomarańczowy
- skórka z pomarańczy
Nadzienie adwokat:
- 4 jajka
- 30 dkg cukru pudru
- 1/2 litra mleka
-1 laska wanilii lub cukru waniliowego
- 1/4 litra likieru Advocat żołądkowa gorzka
Sposób przyrządzania:
Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać 1/2 kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol. Drożdże rozpuścić w 1/4 litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu. Smażyć pod przykryciem, zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki udekorować polewą.
Nadzienie adwokat: W głębokim naczyniu należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Mleko wlać do garnka. Zagotować je z laską wanilii (cukrem waniliowym) i lekko schłodzić. Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka, przez cały czas ubijając masę. Kiedy składniki połączą się należy masę odstawić do schłodzenia. Następnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno-alkoholową nadaje się do nadziewania pączków.
Pączki możemy udekorować polewą:
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki likieru mlecznego