6 przepisów na pączki – nie tylko na karnawał!
Klasyczne z marmoladą, bitą śmietaną, wiedeńskie, z czekoladą, z nadzieniem pomarańczowym... Rodzajów pączków jest bez liku, skorzystaj z naszych przepisów.
1 z 6
Pączki wiedeńskie
Przygotowuje się inaczej niż tradycyjne – do ich przygotowania należy użyć ciasta ptysiowego. Są lżejsze i smakują wybornie! Spokojnie, dasz radę. Wystarczy, że w garnku zagotować szklankę wody z masłem... To początek przepisu. Spróbuj swoich sił i upiecz pączki wiedeńskie.
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić zajączki ptysiowe
2 z 6
Pączki z czekoladą
Pączki i czekolada to czysta rozpusta. Ale ostatki to ten czas, kiedy można pozwolić sobie na małe przyjemności. Polecamy więc przepis na pączki z czekoladą. To ty decydujesz, czy w środku będzie czekolada mleczna czy deserowa.
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić dziecku gorącą czekoladę
3 z 6
Pączki z bitą śmietaną
Wielu jest zwolenników tradycyjnych pączków: z dżemem, marmoladą czy konfiturą różaną, ale nawet tych tradycjonalistów zachęcamy do wypróbowania pączków z bitą śmietaną. Za kalorycznie? Zamiast bitej śmietany można dać do środka owoce.
ZOBACZ TEŻ: 7 sprawdzonych przepisów na ciasta dla dzieci
4 z 6
Klasyczne pączki z marmoladą
Dla tych, którzy wolą jednak pączki z konfiturą – przepis na pączki z marmoladą, możesz je posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem, Podpowiadamy też, jak go zrobić: cytrusowy, królewski, kokosowy. Palce lizać!
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić marmoladę z porzeczek i agrestu
5 z 6
Pączki z dziurką
Oponki lub, jak kto woli, pączki z dziurką, to amerykański przysmak. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je w polski Tłusty Czwartek. Polecamy sprawdzony nasz przepis na pączki z dziurką. Twoja niech będzie ich dekoracja. Nie wiesz jak? Też znajdziesz przepis.
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić bułeczki drożdżowe
6 z 6
Pączki z nadzieniem z pomarańczy
Takie pączki są pyszne, aromatyczne i, choć ich przygotowanie wymaga odrobiny wprawy, warte zachodu. Bo oprócz ciasta, należy przyrządzić nadzienie. Spróbujcie pączków z pomarańczą i lukrem. Dla miłośników pomarańczy – kandyzowana skórka do udekorowania.
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić ciasto pomarańczowo-migdałowe