Naleśniki ze słodkim farszem

Reklama

Składniki (na 10 sztuk):
- 3 jajka
- po szklance maślanki, śmietanki 30-proc. i wody mineralnej gazowanej
- 25 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- po szczypcie soli i cukru
- 25 dag serka waniliowego homogenizowanego
- puszka brzoskwiń
- 30 dag truskawek
Sposób wykonania:
1. Żółtka jajek zmiksuj z maślanką, wodą, mąką, solą, cukrem i łyżką oleju. Ciasto wymieszaj ze sztywną pianą ubitą z białek.
2. Mocno rozgrzej patelnię, posmaruj odrobiną oleju. Wylej niewielką porcję ciasta, rozprowadzając je po całym dnie naczynia. Usmaż z obu stron na złoty kolor. W ten sposób przygotuj kolejne naleśniki.
3. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Dokładnie wymieszaj z serkiem waniliowym (ewentualnie dosłodź).
4. Opłucz, osusz, przebierz truskawki, potnij na cząstki. Brzoskwinie osącz z zalewy. Pokrój.
5. Naleśniki smaruj masą z serka i śmietany. Posypuj mieszanką owoców. Składaj na pół. Ewentualnie możesz oprószyć cukrem pudrem i udekorować gałązką mięty lub melisy cytrynowej. Od razu podawaj.

Faszerowany indyk

Składniki (na 6 porcji):
- 1,2 kg fileta z piersi indyka
- przyprawa do kurczaka
- 60 dag truskawek
- olej
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki mięty
- łyżka masła
- sól
- cukier
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz, natnij, tak aby rozłożyć płat. Oprósz solą, cukrem, natrzyj roztartym czosnkiem.
2. Wzdłuż dłuższego boku mięsa ułóż 2 rzędy truskawek. Zwiń w ciasną roladę. Zwiąż nicią.
3. Roladę oprósz solą i przyprawą do kurczaka. Ułóż w brytfance. Polej gorącym olejem. Wstaw do piekarnika. Piecz 50–60 min w temperaturze 190 st. Od czasu do czasu skrapiaj wytwarzającym się sosem.
4. W rondelku stop masło. Dodaj 3/4 pozostałych truskawek, przecedzony sos spod pieczeni oraz resztę wina. Zagotuj. Całość zmiksuj na gładko. Przypraw białym pieprzem, solą i cukrem. Dodaj posiekane listki mięty oraz resztę drobno pokrojonych truskawek.
5. Pieczeń pokrój w plastry, podawaj w sosie truskawkowym. Jako dodatek serwuj ryż wymieszany z posiekaną miętą i natką.

Delikatne polędwiczki

Zobacz także
Reklama

Składniki (na 6 porcji):
- 2 polędwiczki wieprzowe (po 35 dag każda)
- 50 dag truskawek
- 2 pędy rabarbaru
- 2–3 gałązki rozmarynu
- olej
- cebulka
- łyżka masła
- sól
- odrobina czarnego pieprzu mielony
- cukier
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz. Oprósz solą i pieprzem. Obsmaż na złotobrązowo na rozgrzanym oleju.
2. Polędwiczki wyjmij z patelni. Zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika (temp. 100 st. C), aby doszły.
3. W rondlu stop masło, dodaj tłuszcz po smażeniu mięsa i na tym zeszklij cebulkę. Do cebulki dodaj igiełki rozmarynu. Chwilę duś razem. Dołóż obrany, drobno pokrojony rabarbar oraz połówki truskawek. Dosyp łyżeczkę cukru oraz czerwony pieprz. Duś 5 min. Sos dopraw solą, cukrem oraz czarnym pieprzem mielonym.
4. Polędwiczki wyjmij, pokrój w plastry, podaj z sosem owocowym. Dobrym dodatkiem jest ryż lub suflet z kaszy manny.

Reklama
Reklama
Reklama