Bułeczki z truskawkami ( po 12.miesiącu)
Takie bułeczki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Warto je zabrać ze sobą np. na plażę.

Reklama

Składniki (na 4 porcje):
-300 g mąki pszennej, typ 1850
- 1 białko
- ok. 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka
- suszone drożdże
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki dżemu
- 250 g truskawek
- sól

PRZYGOTOWANIE:
Truskawki pokrój na kawałki. W garnku rozpuść 2 łyżki cukru. Gdy powstanie syrop, wrzuć rabarbar, wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Wymieszaj w misce mąkę, białko, mleko, drożdże i sól. Odstaw ciasto na pół godziny, wyrób i ponownie odstaw. Gdy wyrośnie, podziel na 11 części. Uformuj bułeczki i ułóż w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. W bułeczkach uformuj małe dołki, posmaruj dżemem, włóż kilka kawałków truskawek. Piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.

Bezowa chmurka z truskawkami ( po 18.miesiącu)
Wspaniały pomysł na podwieczorek

Składniki (dla rodziny):
- jeden blat bezowy i kilka małych bez do dekoracji
- 250 g słodkich truskawek
- szklanka śmietanki kremówki
- śmietan-fix
- 3 łyżki przesianego cukru pudru
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

Zobacz także

PRZYGOTOWANIE:
2/3 truskawek rozgnieć widelcem z połową cukru. Śmietanę ubij wraz z resztą cukru i śmietan-fiksem. Wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami i skórką cytrynową. Posmaruj kremem blat bezowy. Na wierzchu ułóż małe bezy i pozostałe truskawki, pokrojone w plasterki.
[CMS_PAGE_BREAK]
Sorbet truskawkowy ( po 18.miesiącu)
W upalne popołudnia to danie się sprawdzi

Składniki (na 4 porcje):
- 300 g świeżych truskawek
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE:
Truskawki zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Przełóż do miski i włóż do zamrażalnika na dwie godziny. Następnie ubij trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie włóż do zamrażalnika na dwie godziny. Gotowy sorbet nałóż łyżką do szklanych pucharków.

Truskawkowy jogurt ( po 12.miesiącu)
Świetne danie na drugie śniadanie

Składniki (na 2 porcje):
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:
Do blendera wlej jogurt, dodaj truskawki (część pozostaw do dekoracji), cukier. Całość dokładnie zmiksuj. Jogurt przelej do pucharków. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

Kaszka ryżowa z sokiem ( po 5.miesiącu)
Pomysł na pyszne śniadanko

Składniki (na porcję):
- 100 ml wody
- 3 miarki mleka modyfikowanego
- 3 łyżki kaszki ryżowej błyskawicznej
- łyżka soku z owoców (maliny, truskawki, poziomki)

PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj mleko modyfikowane zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dosyp kaszkę, starannie wymieszaj, by nie powstały grudki. Wyłóż
na miseczkę, polej sokiem.
[CMS_PAGE_BREAK]
Jogurtowe lody na patyku ( po 18.miesiącu)
Pyszny deser dla małego łasucha

Składniki (na 2 porcje):
- 2 szklanki naturalnego jogurtu
- po 2 łyżki truskawek, jagód, moreli, czereśni lub innych owoców sezonowych
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Reklama

PRZYGOTOWANIE:
Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Owoce umyj, z moreli oraz czereśni wyjmij pestki i oddzielnie zmiksuj. Połącz
w równych częściach z jogurtem, wymieszaj i wlej do małych pojemników (np. po jogurcie). Możesz też wykorzystać foremki
na lód. Wstaw do zamrażalnika (na mniej więcej trzy godziny).

Reklama
Reklama
Reklama