Smażone polędwiczki
Polane aromatycznym sosem ze świeżym imbirem
( przepis na 4 porcje)

Reklama

Składniki:
- 40 dag truskawek
- 3 średnie polędwiczki wieprzowe (po 30 dag)
- kawałek imbiru długości 5 cm
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- 2 łyżeczki dżemu malinowego
- pieprz czarny grubo siekany
- szczypta soli
- 4 porwane listki bazylii

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki wieprzowe opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Ostrym nożem pokrój w plastry grubości 2 cm, lekko spłaszcz dłonią. Oprósz szczyptą czarnego pieprzu. Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso, usmaż na rumiano, przełóż na talerz i trzymaj w cieple.
2. Na tłuszcz ze smażenia mięsa włóż obrany i starty na drobne wiórki imbir, wsyp cukier i smaż, mieszając minutę. Następnie dodaj oczyszczone i przekrojone na pół truskawki, sok wyciśnięty z całej cytryny oraz dżem malinowy. Oprósz solą, dodaj porwane listki bazylii. Duś razem na wolnym ogniu przez pół minuty.
3. Usmażone mięso przełóż na ogrzane talerze, polej przygotowanym sosem truskawkowym. Podawaj z namoczonym w wodzie papierem ryżowym, ew. ugotowanym al dente makaronem typu wstążki, wymieszanym z łyżką masła lub oliwy z oliwek.
[CMS_PAGE_BREAK]
Kremowy tort
Z ponczem cytrynowym
(przepis na 10 porcji)

Składniki:
Ciasto:
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 25 dag mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok z cytryny
- szczypta soli
Krem:
- 20 dag masła
- 20 dag serka waniliowego
- szklanka mleka w proszku
- 3/4 szklanki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
Dodatkowo:
- 3 czubate łyżki dżemu truskawkowego
- 60 dag pokrojonych truskawek
- szklanka kremówki
Poncz:
- sok z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
1 Masło utrzyj z cukrem i solą. Dodaj po jajku, sok i skórkę z cytryny. Dosyp mąkę z proszkiem. Ciasto przełóż do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy o średn. 24 cm. Piecz
40 min (180 st.). Ostudź. Przekrój na 2 blaty. Nasącz ponczem z 1/2 szklanki wody, soku z cytryny i cukru pudru.
2 Masło na krem utrzyj z cukrem pudrem. Ucierając, dodawaj po łyżce serek i mleko w proszku. Na końcu dodaj skórkę z cytryny.
3 Jeden blat posmaruj dżemem, obłóż częścią truskawek, posmaruj kremem, przykryj drugim blatem. Kremówkę ubij, posmaruj boki tortu. Resztę śmietany przełóż do szprycy i wyciśnij na wierzch tortu. Obłóż resztą truskawek.
[CMS_PAGE_BREAK]
Orzeźwiający pucharek
Z kremem cytrynowo-bazyliowym
( na 4 porcje)

Zobacz także

Składniki:
- 50–60 dag truskawek
- 40 dag naturalnego serka homogenizowanego
- skórka i sok z cytryny
- 10 listków bazylii
- 2 łyżki cukru pudru
- szklanka kremówki
Dodatkowo:
- listki bazylii i skórka z cytryny do dekoracji

Reklama

Sposób przygotowania:
1. Truskawki opłucz, osusz, przekrój na pół.
2. Listki bazylii opłucz, otrząśnij, rozdrobnij w moździerzu z cukrem pudrem, ew. zmiksuj. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie wymieszaj z serkiem, utartą bazylią, skórką i sokiem wyciśniętym z całej cytryny.
3. W schłodzonych szklanych pucharkach ułóż porcje kremu bazyliowo-cytrynowego, przekładając je namoczonymi w nalewce owocami. Odstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij, udekoruj opłukanymi i osuszonymi listkami bazylii oraz startą skórką ze sparzonej we wrzątku cytryny. Podawaj od razu.

Reklama
Reklama
Reklama