Truskawkowe ptasie mleczko
( na 10 porcji)

Reklama

Składniki:
- 1 gotowy blat biszkoptowy (o średnicy 24 cm)
- 1 kieliszek likieru truskawkowego
- 4–5 łyżek konfitur truskawkowych
Na krem:
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,5 l śmietany kremówki 36-proc.
Na wierzch:
- 50 dag truskawek do ułożenia na kremie
Do dekoracji:
- bita śmietana
- ozdoby czekoladowe
- listki mięty

Sposób przygotowania:
1. Średnią tortownicę (o średnicy 24 cm) ze zdejmowanym brzegiem wyłóż pergaminem albo papierem do pieczenia. Blat biszkoptowy ułóż na dnie i posmaruj konfiturami truskawkowymi, a następnie skrop likierem truskawkowym.
2. Galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzątku. Dokładnie wymieszaj, uważając, by cała żelatyna dobrze się rozpuściła.
Po ostudzeniu wstaw do lodówki do schłodzenia. Od czasu do czasu zamieszaj, nie dopuszczając, aby galaretka całkowicie stężała.
3. Gdy galaretka zacznie tężeć, ale nadal będzie półpłynna, zmiksuj ją z wlewaną stopniowo śmietaną. Tak przygotowany mus truskawkowy przelej na biszkoptowy spód. Na wierzchu rozłóż truskawki przekrojone na połówki. Owoce lekko powciskaj do środka. Wstaw na 5–6 godzin do lodówki, aby masa całkowicie zastygła.
4. Przed podaniem ptasie mleczko odkrój od brzegów tortownicy i wyjmij na talerz. Boki posmaruj bitą śmietaną i udekoruj
czekoladowymi ozdobami. Wierzch ozdób rozetkami z bitej śmietany i listkami mięty.
[CMS_PAGE_BREAK]
Biszkopt z kremem śmietankowym
( na 12 porcji)

Składniki:
- 4 jajka
- 5 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki płatków migdałowych
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Na krem:
- 40 dag waniliowego serka homogenizowanego
- 20 dag kremówki
- 5 dag małych bezików
- 2 łyżki cukru waniliowego
- sok z połowy cytryny
Dodatki:
- 50 dag truskawek
- 1 łyżeczka paseczków skórki cytrynowej
- listki mięty

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj biszkoptowy spód. Ciasto wlej do dobrze natłuszczonej i oprószonej tartą bułką dużej tortownicy (28 cm). Wierzch ciasta obsyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Upiecz na złoty kolor (około 25 minut). Wyjmij i ostudź.
2. Schłodzoną kremówkę ubij z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym. Dodaj serek i pokruszone beziki. Truskawki opłucz, osącz na sicie.
3. Spód biszkoptowy ułóż na talerzu, nakłuj gęsto widelcem. Nałóż grubą warstwę kremu śmietankowego. Na wierzchu rozłóż truskawki. Udekoruj skórką cytrynową i listkami mięty.
[CMS_PAGE_BREAK]
Kawowe z truskawkami dla mamy
( na 10 porcji)

Zobacz także

Składniki:
- 30 dag mąki
- 10 dag zmielonego maku
- 20 dag brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 15 dag masła
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- sól
Do nasączenia:
- 1/2 szklanki mocnego słodkiego naparu kawy
Na piankę jogurtową:
- 3 szklanki owocowego jogurtu
- 1 szklanka kremówki 36-proc.
- 3–4 łyżki cukru
- 8–10 łyżek soku owocowego
- 4 łyżeczki żelatyny
Do obłożenia:
- 70 dag brzoskwiń i truskawek n skórka zestrugana z limonki
- tłuszcz i suchy mak do formy

Reklama

Sposób przygotowania:
1. Masło utrzyj z cukrem i kolejno dodawanymi żółtkami. Ucierając, wsyp partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonym makiem i solą. Na koniec dodaj kawę rozpuszczoną w koniaku i połącz z pianą z białek.
2. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej makiem tortownicy (28 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu nasącz naparem kawowym.
3. Żelatynę rozpuść w gorącym soku owocowym (ok. 80 st.), a gdy ostygnie, zmiksuj z jogurtem. Dodaj kremówkę ubitą z cukrem. Piankę wylej na ciasto. Ułóż pokrojone owoce, wciskając lekko w masę jogurtową. Odstaw do zastygnięcia. Wierzch posyp skórką z limonki.

Reklama
Reklama
Reklama