Wigilijne pyszności dla każdego
Aby małe dziecko i karmiąca mama mogli rozkoszować się tradycyjnymi wigilijnymi daniami...
- Joanna Kieniewicz-Górska
Nie ma jednego wigilijnego menu – w naszych domach splatają się zwyczaje z różnych części Polski. Przy odrobinie wysiłku można przygotować wigilijne potrawy tak, by mogła ich spróbować cała rodzina.
Zupa
Tradycyjnie to barszcz czerwony, zupa grzybowa lub rybna. Ale grzyby są ciężkostrawne, mają też niewiele wartości i unika się ich w diecie dzieci i mam karmiących piersią. Tak samo jak pikantnych potraw – a tak zwykle przyrządza się zupę rybną.
Najlepiej podaj: barszcz czerwony. Przygotuj smak z włoszczyzny i dodaj do niego zakwas z buraków. Możesz też ugotować obrane i pokrojone buraki z cebulą, listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu. Gotuj barszcz powoli, bo straci smak i kolor. Po 10 minutach od zagotowania dodaj sok z cytryny. Zamiast uszek z grzybami podaj paluszki krucho-drożdżowe lub przypieczone ziemniaki z kminkiem.
Dla kogo: dla mamy karmiącej, a barszcz przygotowany bez zakwasu dla maluszka od ósmego miesiąca.
Ryba na ciepło
Tradycyjny wigilijny karp ma wiele małych ości, a smażony nasiąka tłuszczem.
Najlepiej podaj: łososia gotowanego na parze. Kawałki ryby pozbawione ości, skropione cytryną gotuj w parowarze przez około kwadrans.
Dla kogo: dla dzieci w drugim półroczu (odrobina) i dla mamy karmiącej.
Pierogi
Powinny być z kapustą i grzybami, ale wtedy są ciężkostrawne i powodują wzdęcia.
Najlepiej podaj: pierogi z nadzieniem z ziemniaków. Takie jada się głównie na wschodzie Polski, gdzie indziej raczej nie. Tłuczone ziemniaki dopraw podobnie jak farsz na pierogi ruskie.
Dla kogo: dla dziecka od drugiego roku oraz mamy karmiącej.
Śledzie
Tradycyjnie przyrządza się je z olejem i cebulą lub z grzybkami w occie, marynowanymi śliwkami, sosem musztardowym.
Najlepiej podaj: śledzie z jabłkami pod jogurtową pierzynką. Dzwonka wyjmij z oleju na półmisek i przykryj gęstym jogurtem wymieszanym ze startym na grubej tarce jabłkiem. Dziecko może zjeść kanapkę ze śledziem.
Dla kogo: dla dziecka powyżej drugiego roku i mamy karmiącej.
Dyskutuj na forum: Świąteczna kuchnia »
[CMS_PAGE_BREAK]
Danie z kapustą
Kwaszona kapusta z olejem i dużą ilością grzybów jest ciężkostrawna. By tradycji stało się zadość i na stole pojawiła się kapusta, przygotuj ją inaczej.
Najlepiej podaj: czerwoną kapustę z żurawinami (do ryby na ciepło). Poszatkowaną kapustę wrzuć do gotującej się wody, chwilę gotuj, odcedź i wystudź. Dodaj przecier z surowych żurawin zmiksowanych z cukrem, olej lniany i dopraw do smaku. Dla innych domowników dodaj do niej łyżkę siekanej cebuli.
Dla kogo: w małych ilościach dla dziecka od trzeciego roku i mamy karmiącej.
Przysmak z makiem
Choć mak jest pyszny i bez niego trudno wyobrazić sobie święta, w dużych ilościach jest ciężkostrawny.
Najlepiej podaj: łazanki z makiem. Ugotuj gotowe łazanki lub zrób je sama w domu, wymieszaj z ugotowanym, dwukrotnie zmielonym makiem i podawaj letnie lub zimne. Możesz też kupić w sklepie pyszny mak w puszce.
Dla kogo: w małych ilościach dla dziecka od trzeciego roku i mamy karmiącej.
Ciasto
Zamiast makowca upiecz drożdżowe ciasto i piernik. By był wilgotny, dodaj do niego np. dwie łyżki powideł.
Najlepiej podaj: drożdżowy zawijaniec z powidłami. Do ciasta wsyp mniej cukru niż w przepisie. Wyrobione i wyrośnięte ciasto rozwałkuj i posmaruj cieniutką warstewką powideł. Zwiń, zostaw do wyrośnięcia i upiecz.
Dla kogo: dla dziecka powyżej jedenastego miesiąca i mamy karmiącej.
Kompot z owoców
Powinien być z suszonych jabłek, śliwek i gruszek. To danie dla całej rodziny.
Najlepiej podaj: kompot z suszonych owoców. Kup owoce bez konserwantów. Umyj je i namocz przez kilka godzin w wodzie. Potem ugotuj w tej samej wodzie, osłódź do smaku. Przed podaniem dodaj pokrajane pomarańcze.
Dla kogo: dla dziecka od dwunastego miesiąca (małym dzieciom nie podawaj kompotu z innymi owocami niż śliwki – jabłka i gruszki ze skórką są trudne do pogryzienia) i dla mamy karmiącej.
Kisiel żurawinowy
Ten kisiel mogą jeść wszyscy. Żurawiny są zimą dostępne na targu.
Najlepiej podaj: kisiel żurawinowy. Nie dodawaj do niego za dużo cukru. Podawaj z 12-procentową śmietanką.
Dla kogo: dla karmiącej mamy, bez śmietanki dla dziecka od szóstego miesiąca.
Konsultacja: Anna Kłosińska, fizjolog żywienia, opracowuje programy żywieniowe dla najmłodszych, pracuje w dziale Oświaty Zdrowotnej PSSE oraz w Fundacji Zdrowy Uczeń.
Dyskutuj na forum: Świąteczna kuchnia »