Znasz to uczucie, kiedy wchodzisz do sklepu i zastanawiasz się, po co właściwie przyszłaś? Zaczynasz wrzucać do koszyka kolejne produkty, by w domu zorientować się, że masz zapas makaronu czy ryżu na pół roku, ale o tym jednym składniku, którego potrzebujesz do obiadu dla całej rodziny na następny dzień, akurat zapomniałaś… W czasie przedświątecznym takie chaotyczne, nieprzemyślane zakupy są jeszcze bardziej zdradliwe: tracimy czas, energię i pieniądze na produkty, które później trafiają do kosza…

Reklama

Mądre zakupy to podstawa

Zamiast buszować w chaosie pomiędzy sklepowymi półkami, jeszcze w domu przygotuj szczegółowy plan świątecznych dań i wypieków, razem z listą produktów, które będą Ci potrzebne do ich przygotowania. Taką listę możesz spisać na kartce lub w aplikacji w telefonie. Zakupy będą o wiele spokojniejsze, a przy tym możesz mieć pewność, że kupisz tyle produktów, ile będziesz potrzebować.

Odpowiednie przechowywanie – by potrawy dłużej pozostały świeże

Choć zakupy z listą produktów na podstawie dań to świetny trik, nie ma co oszukiwać – większość z nas i tak pokusi się o kilka świątecznych przysmaków ekstra. Tak dla spokoju ducha – żeby dla wszystkich starczyło i niczego nie zabrakło. A może odwiedzą nas niezapowiedziani goście? By mieć pewność, że jedzenie długo pozostanie świeże i smaczne, kluczowe jest odpowiednie przechowywanie.

Z pomocą przychodzi marka Bosch i systemy próżniowego przechowywania żywności. System przekształca blender ręczny, mikser ręczny lub blender marki Bosch w wydajne urządzenie do pakowania próżniowego. Możesz go kupić również osobno – pasuje do każdego blendera ręcznego Bosch z linii ErgoMixx.

materiały prasowe

Przechowywanie próżniowe – gwarancja smaku i świeżości

System przechowywania próżniowego Bosch pozwala zachować smak i wartości odżywcze potraw, a przy tym utrzymać ich świeżość do 2 razy dłużej*. Jak to działa? System usuwa tlen ze specjalnego pojemnika próżniowego lub torebki próżniowej, w których umieszczona jest żywność. Wytwarza on ciśnienie niższe od atmosferycznego i zamyka hermetycznie zawartość opakowań.

Zobacz także

Pakowanie próżniowe pozwala przechowywać gotowe potrawy i półprodukty o wiele dłużej niż w przypadku klasycznych pojemników czy torebek. Dzięki temu przed Świętami zaoszczędzisz sporo czasu – przygotowując część składników, np. farsz do pierogów wcześniej – ale też unikniesz marnowania żywności! Wystarczy, że gotowe potrawy zapakujesz próżniowo z wykorzystaniem systemu Bosch.

System przechowywania próżniowego Bosch:

  • ogranicza marnowanie żywności,
  • pozwala dłużej zachować świeżość warzyw i owoców,
  • przyspiesza marynowanie i zapobiega przemrożeniu produktów.
materiały prasowe

Z systemem przechowywania próżniowego uratujesz pierogi, uszka, bigos czy rybę, która została po wigilijnej kolacji. Tak przechowywane potrawy zachowują swój smak, więc nie musisz się martwić – następnego dnia będą smakować równie dobrze!

Pojemniki są wielorazowego użytku, nie chłoną zapachów, można je myć w zmywarce i bezpiecznie odgrzewać w nich potrawy w mikrofalówce. Co więcej, można ustawić na nich datę zapakowania. Torebki, podobne jak pojemniki, również są wielokrotnego użytku – wystarczy je wypłukać po użyciu i wykorzystać po raz kolejny. Możesz ich używać nie tylko do przechowywania jedzenia, ale również marynowania. Potrawy przygotowane w ten sposób zachwycą smakiem!

materiały prasowe
Reklama

*Przechowywane w pojemnikach i torebkach próżniowych, w porównaniu ze zwykłymi niepróżniowymi metodami przechowywania, badanie przeprowadzone przez niezależne laboratorium w okresie 09/2018, 6/2019 i 12/2019.

Reklama
Reklama
Reklama