odporność dziecka
fot. Adobe Stock

Naturalne wzmocnienie odporności dziecka? Oto dobry sposób!

Jednym ze sposobów na wzmacnianie wewnętrznej mocy, czyli odporności dziecka, jest podawanie mu tranu. Z emulsjami pozbawionymi smaku i zapachu ryby, staje się to o wiele prostsze.
odporność dziecka
fot. Adobe Stock
U ludzi układ odpornościowy rozwija się niemal od początku życia przez kolejne 12 lat, dlatego młodsze dzieci chorują częściej niż starsze. Szczególnie mocno odczuwają to rodzice maluchów, które zaczynają uczęszczać do przedszkola – częste infekcje sprawiają, że dzieci chodzą tam w kratkę. Jak sprawić, aby każdy kontakt z chorobotwórczymi drobnoustrojami nie kończył się katarem, kaszlem i gorączką? Trzeba działać kompleksowo.

Sposoby wzmacniania odporności

Najważniejszą rolę w naturalnym wspomaganiu prawidłowego działania układu odpornościowego dziecka odgrywa prawidłowa dieta. Niezbędne są też: odpowiednia ilość snu, regularna aktywność fizyczna oraz ubieranie się adekwatnie do temperatury i wilgotności powietrza. Niestety nie zawsze dieta pokrywa zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niezbędne składniki, także te, które decydują o prawidłowym działaniu układu odpornościowego dziecka.

Składniki cenne dla zdrowia

W przypadku niemowląt karmienie piersią dostarcza im wszystkich substancji niezbędnych do wzmacniania odporności. Jeśli chodzi o starsze dzieci, sprawa jest trudniejsza. Wymagają one żywienia, które zapewni im zarówno witaminy A, D i E, jak i kwasy omega-3 (DHA), których organizm nie potrafi syntezować samodzielnie.

Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią o tym, że każdego dnia w diecie człowieka od 2. roku życia powinno znajdować się 250 mg kwasów omega-3. Tymczasem przeciętna dieta zawiera ich jedynie 150 mg. Dlatego niezbędna staje się odpowiednia suplementacja. Jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 jest tran.
 
Trany z Domowej Apteki

Dlaczego tran jest dobry dla odporności

Tran to olej z ryb, głównie dorsza atlantyckiego, ryb z rodziny dorszowatych lub wątroby rekina, np. grenlandzkiego. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A i D, czyli większość składników wspierających układ odpornościowy, ale też zwiększających wchłanianie wapnia (ważne dla zdrowych kości i zębów) i wspomagających prawidłową pracę mózgu, co jest szczególnie ważne w przypadku dzieci. Tran jest więc korzystny dla zdrowia ludzi w każdym wieku.

Tran może być... smaczny!

Wybierając tran, warto sprawdzić, jaką dawkę zawiera produkt oraz czy ma on certyfikaty, będące świadectwem jego wysokiej jakości. Przykładem certyfikowanych wyrobów zawierających rybi olej, są Trany z Domowej Apteki, posiadające znak jakości Kidzone oraz Certyfikat Narodowego Instytutu Leków. Poza powyższymi zaletami produkty te mają aksamitną konsystencję emulsji, co znacząco ułatwia ich przyswajanie.
 
Trany z Domowej Apteki

Nie bez znaczenia jest też smak preparatu – na ten naturalny, rybi, dzieci najczęściej kręcą nosem. Dlatego olbrzymią zaletą Tranów z Domowej Apteki jest ich smak i zapach. Do wyboru są trzy smaki i aromaty: malinowy, mango-brzoskwiniowy oraz owoców tropikalnych.
W teście smaku przeprowadzonym z udziałem 100 dzieci i ok. 50 rodziców Trany z Domowej Apteki zajęły pierwsze miejsce. Jest więc duża szansa, że nie będzie trzeba dziecka namawiać do ich picia – być może twoja pociecha sama zacznie upominać się o codzienną porcję tranu!
tran z Domowej Apteczki
Artykuł powstał z udziałem marki Domowa Apteczka
Doładuj
Przeładuj