witamina z grupy B, witamina B
fot. Fotolia

Witaminy z grupy B wspomagają płodność kobiety

Witaminy z grupy B powinny zagościć w diecie każdej kobiety starającej się o dziecko. Przeczytaj, w jaki sposób wspomagają płodność. Poznaj przepisy na dania z witaminami z grupy B.
Joanna Karwat
witamina z grupy B, witamina B
fot. Fotolia

Dlaczego witaminy z grupy B są ważne dla kobiety w trakcie starania o ciążę?

Witaminy z grupy B mają kluczowe znaczenie dla płodności kobiety. Wspomagają wydzielanie hormonów płciowych. Niedobór witaminy B6 może prowadzić do wzrostu poziomu estrogenów i obniżenia poziomu progesteronu, co skutkuje poronieniem (często w początkowej fazie ciąży). Z kolei witamina B2 wspomaga pracę tarczycy, co warunkuje regularność pojawiania się miesiączki. Natomiast witamina B12 wpływa na zwiększenie grubości endometrium, co zwiększa szansę na implantację zarodka i zmniejsza ryzyko poronienia.

Poznaj: Prawdy i mity o zaburzeniach miesiączki

Dietetycy często podkreślają, że dzięki witaminom z grupy B organizm kobiety jest odporny, cholesterol utrzymuje się na właściwym poziomie, a hormony wytwarzane są w odpowiednich proporcjach – te trzy elementy są niezbędne do tego, by starania o dziecko zakończyły się sukcesem.
 
Redakcja poleca: Polki zwlekają z macierzyństwem – film
Marzenia o powiększeniu rodziny kobiety realizują coraz później, ponieważ wcześniej szukają poczucia bezpieczeństwa. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, liczba pań, które urodziły pierwsze dziecko, mając 35–39 lat, wzrosła w ciągu ostatnich lat o 70%.

Jaka dzienna dawka witamin z grupy B jest potrzebna kobiecie, która chce zajść w ciążę?

Oto zalecane normy dietetyczne witaminy B dla kobiet w wieku 18–50 lat:
witamina B1– 1,1 mg dziennie
witamina B2 – 1,1 mg dziennie
witamina B3 – 14 mg dziennie
witamina B5 – 5 mg dziennie
witamina B6 – 1,3 mg dziennie
witamina B12 – 2,4 µg dziennie
 

Jakie produkty spożywcze zawierają witaminy z grupy B?

Witaminy z grupy B najczęściej występują razem, jako kompleks, w tych samych grupach produktów spożywczych. Sporo witamin z grupy B jest w kaszy jęczmiennej i gryczanej, podrobach, mięsie, ciemnym chlebie, migdałach, orzechach, jajach, kalafiorach, kapuście, cebuli, czosnku, brukselce, brokułach, szpinaku, fasoli, grochu.
Najbogatszym źródłem witaminy B1 są: zboża, wątróbka, mleko, jaja, drożdże. Witaminy B2 w pożywieniu jest niewiele. Stosunkowo najwięcej jest jej w wątrobie, wołowinie, nerkach, wieprzowinie, zarodkach pszennych, nabiale, mleku, zielonolistnych warzywach, pełnoziarnistym chlebie.
Źródłem witaminy B3 są podroby, mięso (wołowina, wieprzowina), ryby, orzechy, ziarna zbóż, biała fasola, pomidory, owoce róży, drożdże, natomiast witaminy B6 ryby, mięso, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe, niektóre owoce (np. banany, ale nie cytrusy) i płatki śniadaniowe wzbogacone w tę witaminę.
Bogatym źródłem witaminy B12 są podroby (wątroba, nerki, serce), chude mięso, ryby, sery i jaja.


Czy kobiety, które planują potomstwo powinny suplementować witaminy z grupy B?

Z reguły nie jest to konieczne. O ewentualnej suplementacji powinien zdecydować lekarz, którzy dopierze odpowiedni preparat w witaminami z grupy B.


Więcej na temat:

 
Oceń artykuł

Ocena 4 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy