Zapiekanka makaronowa z mięsem i pomidorami
Zapiekanka to proste i smaczne danie dla całej rodziny. To również doskonały sposób na przemycenie warzyw, które ukryte pod roztopionym serem czy sosem beszamelowym nie zostaną pominięte przez nieprzekonane do nich dzieci.
- mat. pras. Sandra
Opublikowano: środa, 23 maja 2018 13:12
Reklama
Reklama
- Makaron muszelki
- Pomidory krojone, np. marki Sandra
- Pieczarki, np. krojone marki Sandra
- Ser mozzarella
- Mięso mielone wołowe
- Pomidorki koktajlowe
- Natka pietruszki
- Cebula
- Czosnek
- Bazylia
- Oliwa
- Sól, pieprz do smaku
- Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i mięso. A jeśli masz świeże pieczarki, to dodaj także pieczarki.
- Kiedy się zarumienią, dodaj pomidory z puszki, pieczarki ze słoika (jeśli ich używasz) natkę i dopraw bazylią, solą i pieprzem do smaku.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez połowę czasu, jaka jest podana na opakowaniu.
- Do naczynia żaroodpornego wrzuć warstwę makaronu, na to warstwę sosu i sera – tak do wyczerpania składników.
- Na wierzch połóż pokrojone pomidorki koktajlowe.
- Zapiekaj przez ok. 15 minut.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na pyszne zapiekanki dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama