Reklama

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa może działać jak narkotyk. Przyprawa ta spożyta w większej ilości może wywołać halucynacje, omdlenia, zaburzenia świadomości, a nawet śmierć. Składnikiem odpowiedzialnym za te niebezpieczne działanie jest mirystycyna - substancja, która w większej ilości działa podobnie jak narkotyk lub nadmiernie spożyty alkohol. Po spożyciu 12 łyżeczek gałki dochodzi do zatrucia organizmu, a także zmian neurologicznych i psychoaktywnych.

Reklama

Cynamon

Popularna przyprawa nieostrożnie spożyta przez dziecko może zagrażać jego zdrowiu, a nawet życiu. Nie tak dawno głośno było o śmieci 4-latka, który udusił się po spożyciu cynamonu. Jak to możliwe? Cynamon wsypany bezpośrednio do buzi podrażnia gardło, powoduje problemy z przełykaniem w wyniku, których dziecko może się krztusić. Wszystko przez hydrofobowe właściwości przyprawy. To one sprawią, że jama ustna dziecka zostaje oklejona i szybko wysycha. Jeśli cynamon może przedostanie się do układu oddechowego (co jest możliwe podczas dławienia się dziecka), może spowodować m.in. do ataku duszności (szczególnie groźny dla dzieci cierpiących na astmę).

Papryka chili

Szkodliwe mogłoby być zjedzenie ogromnej ilości chili, co wydaje się raczej mało prawdopodobne. Pamiętajmy jednak, że może być ona niebezpieczna nie tylko po spożyciu, ale przede wszystkim w przypadku dostania się do oczu dziecka (wywołuje silne pieczenie i przekrwienie).

Sól

Wysokie stężenie chlorku sodu, który jest głównym składnika soli kuchennej, jest toksyczne dla wszystkich. Zwłaszcza dla małych dzieci, których niewykształcone jeszcze nerki nie są w stanie poradzić sobie z takim obciążeniem. W skrajnych sytuacjach może prowadzić do śmierci. Znane są przypadki śmierci dzieci, których rodzice podtruwali solą (np. śmierć półtorarocznej Peyton Martines).

Reklama

Zobacz też: Te przedmioty kuchenne mogą być niebezpieczne dla zdrowia twojego dziecka!

Reklama
Reklama
Reklama