dziecko, sprzątanie, zmywanie
Zdrowie

Te przedmioty kuchenne mogą być niebezpieczne dla zdrowia twojego dziecka!

Z pewnością masz je w swojej kuchni! Sprawdź, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie całej rodziny.

Czy wiesz, że najbrudniejszym pomieszczeniem w domu jest kuchnia?

Połączenie ciepła wilgoci, które często panują w kuchni plus resztki jedzenia dają groźnym mikrobom idealne warunki do rozmnażania. Biegunki, zatrucia pokarmowe, zakażenia ropne skóry czy nawet sepsa, to choroby, które mogą powodować kuchenne bakterie takie jak: pałeczki okrężnicy (E. coli), gronkowca złocistego czy salmonelli.

Niebezpieczne bakterie na desce do krojenia!

Każdy posiada w kuchni przy najmniej jedna deskę do krojenia Nie każdy jednak wie, że na powierzchni zwykłej deski do krojenia może gnieździć się dużo więcej bakterii niż na desce klozetowej! Nieodpowiednie czyszczenie deski może być przyczyną niebezpiecznych chorób czy zatruć pokarmowych całej rodziny. Groźne bakterie pochodzą najczęściej z surowego mięsa, dlatego warto mieć oddzielną dekę do krojenia mięsa. Najczęściej używamy desek drewnianych. Pamiętajmy, by po umyciu drewnianej deski osuszyć ją ręcznikiem papierowym (nie pozostawiać wody do wyschnięcia). Jeśli woda dostanie się wewnątrz deski może sprawić, że ze środka deski  będą przenikały do żywności bakterie. Pamiętaj, że drewnianych desek nie można myć w zmywarce i czyścić chemikaliami. Jak więc dezynfekować deskę do krojenia? Czyść wilgotną deskę grubą solą lub sodą kuchenną (możesz pozostawić natartą deskę na noc). Sól jest bezpieczna dla zdrowia i dezynfekuje powierzchnię i likwiduje przykre zapachy. W pozbyciu się nie­przy­jem­nych za­pa­chów pomaga również natarcie deski sokiem z cytryny. Warto impregnować deskę do krojenia olejem spożywczym ( np. słonecznikowego). Deska może zrobić się ciemniejsza, ale jej odporność na wodę wzrośnie.

Gąbki do mycia naczyń pełne mikrobów

Czy wiesz, że na jed­nym cen­ty­me­trze kwa­dra­to­wym gąbki może by­to­wać nawet kilkast tysięcy mi­kro­or­ga­ni­zmów! Wśród nich są najczęściej bak­te­rie E. coli, ale rów­nież ple­śnie i grzyby. Dla zachowania właściwej higieny zaleca się wymianę gąbki na nową do 2 tygodnie, ale nie zaszkodzi robić to raz w tygodniu. Koszt gąbki nie jest duży, a częsta je wymiana sprawi, że będziesz żyć bardziej higienicznie i wyeliminujesz niebezpieczne bakterie z otoczenia. Pa­mię­taj rów­nież, aby po każ­dym uży­ciu gąbkę wy­płu­kać i wy­ci­snąć z niej nad­miar wody. Można też dezynfekować gąbkę poprzez namaczanie jej we wrzątku z dodatkiem octu lub soku z cytryny.

Ściereczki kuchenne siedliskiem bakterii

Są jednym z największych kuchennych siedlisk bakterii (zaraz po gąbkach do mycia). Na 2,5 centymetra kwadratowego ściereczki przypada milion bakterii! Pamiętaj, by ścierki i ręczniki kuchenne po użyciu dokładnie suszyć i często prać w temp. min. 60 stop­ni Cel­sju­sza. Możesz też rozwiesić wilgotną ścierkę na rączce od otwartych drzwiczek piekarnika po zakończonym pieczeniu. Wysoka temperatura dezynfekuje ścierki.

 Obtłuczony garnek emaliowany

Jeśli emalia takiego garnka ulegnie uszkodzeniu, co niestety jest ciężkie do uniknięcia podczas codziennego użytkowania, odsłania się stal. Stal ta nie jest nierdzewną, szlachetną, tylko taką, która może zardzewieć, a opiłki zardzewiałej stali, które trafiają do potrawy, będą szkodliwe dla zdrowia.

Zobacz też: Czysty dom, czyli jak pozbyć się zarazków

Jak podnosić niemowlę – 2 techniki i instrukcja na filmie

patelnia, garnek, akcesoria kuchenne
fotolia
Mama
21 sprzętów niezbędnych w kuchni młodej mamy
Nieważne, jak zapaloną kucharką jesteś i ile czasu lubisz spędzać z kuchni, ułatwieniom w gotowaniu nigdy dość! Nowoczesne sprzęty są nawet przyjazne dzieciom!

Wcale nie musisz mieć wielu sprzętów. Bardziej liczy się ich dobór i jakość, zwłaszcza w przypadku drobnych kuchennych pomocy. Jeśli o nie zadbasz, będą Ci służyły wiele lat. Ty zaś nie będziesz spędzać w kuchni tyle godzin, ile musiały to robić nasze mamy i babcie. Zaoszczędzony czas wykorzystasz dla malucha i... dla siebie. Co powinnaś mieć?   Gotowanie i smażenie Wybieraj garnki i patelnie o grubym dnie, bo takie najlepiej utrzymują ciepło i rzadziej się odkształcają. Świetne są też żaroodporne szklane pokrywki, przez które bez trudu można obserwować gotującą się potrawę. 1. Garnki Plan minimum to trzy sztuki: duży do gotowania ryżu lub makaronu, średni do przyrządzania sosów czy duszenia mięsa i mały, który przyda się, gdy trzeba ugotować lub podgrzać małą porcję. Dobre, bo lekkie i niezniszczalne, są rondle ze stali nierdzewnej. Emaliowane też dobrze się sprawdzają, ale nieostrożne mycie może spowodować odpryski - wtedy trzeba je wymienić. Pamiętaj, by zawsze dopasować garnek do ilości składników, które będziesz gotować - nie ma sensu nastawiać dużego garnka wody, jeśli wrzucisz do niego małą ilość warzyw. 2.  Patelnie Najlepiej wybierz płytką patelnię z teflonową powłoką, która zapobiega przywieraniu potraw. Duże patelnie dobre są do szybkiego rumienienia, mniejsze do duszenia. Jeśli patelnia ma żaroodporną rączkę, będziesz mogła wstawić ją do piekarnika i zapiec potrawę. 3. Garnek do gotowania na parze Składa się z trzech części: górnej z perforowanym lub sitkowym dnem, która mieści się w większym garnku, gdzie nalewa się wodę, a także szczelnej pokrywki. Taki garnek można doskonale zastąpić składanym sitkiem do gotowania na parze, które wkłada się do zwykłego garnka i szczelnie przykrywa pokrywką. Możesz też kupić elektryczne urządzenie do gotowania na parze. 4. Szklane naczynie...

mama, niemowlę, kuchnia, gotowanie
Dieta
Zdrowa dieta niemowlaka
Niemowlęta rosną jak na drożdżach i mają wyjątkowo delikatne żołądki. Dlatego potrzebują wszystkiego, co najlepsze. Jak zdrowo gotować dla maluszka?

Bobaskom może zaszkodzić nawet to, co na nas, dorosłych, nie zrobiłoby specjalnego wrażenia. A to, co i nam może nie wyjść na zdrowie, im nie wyjdzie na zdrowie na pewno. Dlatego trzeba zwracać uwagę na to, co i jak gotujemy dla dziecka. Przestrzegaj zasad higieny Zanim zabierzesz się za robienie zupki czy tarcie jabłka, umyj ręce. Dokładnie myj też blaty, naczynia i kuchenne akcesoria, np. tarki (bakterie bardzo je lubią) i deski do krojenia. Te, na których kroisz surowe mięso, sparz wrzątkiem. Najlepsze są szklane lub ze stali nierdzewnej, bo nie ma nierówności i rys, w których mogłyby gromadzić się resztki. Pamiętaj, że wylęgarnią paskudztw mogą być również niezbyt czyste i wilgotne ścierki (pierz je w wysokiej temperaturze). Często zmieniaj gąbki, zmywaki... Podczas gotowania albo karmienia nigdy nie oblizuj łyżeczki malca ani nie pij z jego kubka. Jeśli chcesz spróbować zupki smyka, weź drugą łyżeczkę i odłóż na swój talerz. Nie karm dziecka swoimi sztućcami. Jeśli w miseczce czy na talerzyku zostały resztki niezjedzonego dania, wyrzuć je. Są na nich resztki śliny, a to pożywka dla bakterii. Używaj bezpiecznych naczyń i garnków Z naczyń aluminiowych podczas gotowania wypłukują się szkodliwe pierwiastki. Z kolei na garnkach emaliowanych często powstają rysy i odpryski. Jeżeli naczynie jest uszkodzone, trzeba je wyrzucić, bo z fragmentu niepokrytego emalią metalu mogłyby się przedostawać do żywności szkodliwe pierwiastki. Najlepiej korzystać z rondli i garnków wykonanych ze stali nierdzewnej lub stalowych, pokrytych teflonem. Bezpieczne jest także szkło i miedź. Jeśli używasz naczyń, sztućców i pojemników z tworzyw sztucznych, korzystaj wyłącznie z tych, które mają atest (najczęściej PZH) i są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Na pewnym forum internetowym mamy dyskutowały o tym, czy wolno przechowywać pokarm lub inne potrawy w...

mama, dziecko, kuchnia, gotowanie
Dieta
Gotowanie w upały
W upały jedzenie psuje się błyskawicznie, bo w wysokiej temperaturze błyskawicznie namnażają się bakterie. Podpowiadamy, jak gotować, by maluch uniknął kłopotów z brzuszkiem.

Malutkie dzieci mają wyjątkowo delikatne żołądki, a ich system odpornościowy dopiero uczy się pracować na pełnych obrotach. Co z tego wynika? Ano to, że smykowi może zaszkodzić nawet takie danie, które na nas, dorosłych, nie zrobiłoby specjalnego wrażenia. Dlatego gotując dla swojego malucha, musisz przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad – o każdej porze roku, ale podczas upałów w szczególności. Przestrzegaj higieny Zanim zabierzesz się za robienie zupki czy tarcie jabłka, umyj ręce. Dokładnie myj też blaty, naczynia i kuchenne akcesoria, np. tarki i deski do krojenia. Te, na których kroisz surowe mięso, wyparzaj wrzątkiem. Pamiętaj, że wylęgarnią paskudztw mogą być również ścierki (pierz je w wysokiej temperaturze). Często zmieniaj gąbki, zmywaki. Nie oblizuj łyżki Nigdy nie oblizuj łyżeczki malca ani nie pij z jego kubka. Jeśli chcesz spróbować zupki smyka, weź drugą łyżeczkę i odłóż na swój talerz. Nie karm też dziecka swoimi sztućcami. Używaj dobrych naczyń Na garnkach emaliowanych powstają rysy i odpryski. Uszkodzone naczynie trzeba wyrzucić, bo z fragmentu niepokrytego emalią mogą się przedostawać do żywności szkodliwe substancje. Najlepiej korzystać z garnków ze stali nierdzewnej lub stalowych, pokrytych teflonem. Bezpieczne jest też szkło i miedź. Naczynia z tworzyw sztucznych również, ale tylko te dopuszczone do kontaktu z żywnością. Kupuj mięso z pewnych źródeł Mięso – nawet odrobinę nieświeże (w upały to wcale nie rzadkość) albo przechowywane w złych warunkach (np. leżące przez cały dzień na słońcu w bazarkowej budzie) może być przyczyną zatrucia pokarmowego. Nie kupuj także mięsa już przyprawionego, np. na grilla. Po pierwsze jest ryzyko, że właśnie dlatego go przyprawiono, by ukryć jego gorszą jakość. Po drugie przyprawy, które zostały do niego dodane, zupełnie nie nadają się dla malutkich...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach

Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19

Partner
Miasteczko Zmysłów 2
Małe dziecko

Odwiedź Miasteczko Zmysłów i poznaj jego atrakcje!

Partner
KINDER Niespodzianka WSCW
Rozwój dziecka

Poznaj świat emocji dziecka! Ruszyła akcja Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem

Partner
Polecamy
Porady
ile dać na komunię
Święta i uroczystości

Ile dać na komunię w 2022: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego

Maria Nielsen
Podróż kleszczowy
Poród naturalny

Poród kleszczowy: wskazania, powikłania, skutki dla matki i dziecka

Ewa Janczak-Cwil
co kupić na chrzest
Święta i uroczystości

Co kupić na chrzest? Prezenty praktyczne i pamiątkowe [GALERIA]

Joanna Biegaj
zapłodnienie
Starania o dziecko

Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia

Magdalena Drab
400 plus na żłobek
Aktualności

400 plus dla dziecka na żłobek: zasady, warunki, wniosek

Ewa Janczak-Cwil
Pierwsza komunia święta
Święta i uroczystości

Prezent na komunię: pomysły na prezenty modne i tradycyjne (lista)

Magdalena Drab
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży

Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem

Ewa Janczak-Cwil
Pieniądze na dziecko
Prawo i finanse

Świadczenia na dziecko: co przysługuje po urodzeniu dziecka 2022? [ZASIŁKI, ULGI]

Małgorzata Wódz
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu

Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?

Joanna Biegaj
plan porodu
Lekcja 2

Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku

Małgorzata Wódz
wyprawka dla noworodka wiosna
Noworodek

Wyprawka dla noworodka: wiosną to obowiązkowa lista! (ubranka i rzeczy do wózka)

Małgorzata Wódz
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży

Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?

Ewa Cwil
pozytywny test ciążowy
Ciąża

Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?

Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży

Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?

Małgorzata Wódz
jak ubrać dziecko na spacer
Pielęgnacja

Jak ubrać niemowlę i starsze dziecko na spacer, by nie było mu za zimno ani za gorąco?

Małgorzata Wódz
Pozycje wertyklane do porodu
Poród naturalny

Pozycje wertykalne do porodu: dlaczego warto rodzić w pozycji wertykalnej?

Dominika Bielas
wody płodowe
Przygotowania do porodu

Jak wyglądają wody płodowe? Jak je rozpoznać?

Beata Turska
9 miesięcy w 4 minuty: tak powstaje życie
Przebieg ciąży

Rozwój płodu tydzień po tygodniu – ten film wzruszy każdego!

Joanna Biegaj