
Film powstał we współpracy z Centrum Medycznym
Wszystkiemu winne są azotany i azotyny w mięsie. Kiedy podgrzewamy lub podsmażamy parówki lub kiełbaski, substancje te przekształcają się w nitrozoaminy mające działanie rakotwórcze. Lekarze od dawna alarmują, że ludzie nie powinni jeść podsmażanego mięsa, a kolejne badania tylko potwierdzają tę tezę.
Azotany występują również w warzywach, ale do mięs dodawane są często ich syntetyczne substytuty. Dzięki nim mięso ma apetyczny różowy kolor. Po podgrzaniu i przetworzeniu mięsa wywołują zmiany w przewodzie pokarmowym, i jak pokazują badania - również w innych częściach organizmu.
Amerykańscy badacze z Uniwersytetu w Chapell Hill w Północnej Karolinie wzięli pod lupę różne rodzaje mięs i przeanalizowali ich wpływ na zdrowie dzieci. Badali nie tylko maluchy, ale także kobiety w ciąży. Chodziło konkretnie o sprawdzenie jaki jest związek pomiędzy jedzeniem podgotowanych lub podsmażonych kiełbasek a rozwojem różnych - często śmiertelnych - chorób. Wyniki wyszły przerażające.
Dzieci, które spożywały parówki lub kiełbaski raz w tygodniu lub częściej, 20 proc. częściej zapadały na raka jelita grubego. 12 kiełbasek w miesiącu to aż 6 razy większe ryzyko zapadnięcia na białaczkę. Hot dogi spożywane przez dzieci zwiększają ryzyko rozwoju guza mózgu i chłoniaka. Kobiety w ciąży, które regularnie, mniej więcej raz w tygodniu, spożywały kiełbaski lub parówki - np. podsmażone lub w postaci hot doga - narażały swoje nienarodzone dzieci na rozwój guza mózgu.
Trzeba wziąć pod uwagę, że są to badania amerykańskich naukowców, powstałe w oparciu o przebadanie parówek i kiełbasek dostępnych na tamtejszym rynku. Nie od dziś zaś wiadomo, że amerykańskie jedzenie pełne jest trujących konserwantów.
Polscy dietetycy podkreślają, że dzieci mogą jeść parówki pod warunkiem, że mają one:
Jak mówi dla mamotoja.pl dziennikarka propagująca zdrowe żywienie Katarzyna Bosacka, ważne, aby dziecko do 3 roku życia nie spożywało mięsa oddzielonego mechanicznie, czyli z MOM. Takie mięso w 60 proc. składa się z bezwartościowych odpadów. Na rynku są produkty, spełniające normy. Są parówki z indyka, piersi kurczaka, schabu czy cielęce. Im mniej przetworzona żywność, tym lepiej dla zdrowia dziecka. Najlepiej, aby niemowlęta jadły mięso przygotowane w domu. Dopiero pod koniec pierwszego roku życia można podać wędlinę, ale tylko dobrej jakości.
Czy wasze dzieci jedzą parówki? Napiszcie w komentarzach.
Źródło: gazeta.pl
Zobacz też:
Film powstał we współpracy z Centrum Medycznym
Chodzi o parówki z szynki firmy Madej Wróbel, w których kontrola wykazała obecność niebezpiecznej bakterii Listeria monocytogenes. Zjedzenie pokarmu skażonego pałeczką L. monocytogenes może doprowadzić do zakażenia posocznicą listeriozową , a w konsekwencji zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu. Sprawdź numer partii Skażone bakterią parówki firmy Madej Wróbel pakowane są po pięć w opakowaniu i mają etykietę " Parówki z Szynki Simply Food ...so good 200 g ". Zostały wyprodukowane przez Zakłady Mięsne UNIMIĘS Spółka akcyjna w Chrzanowie. Skażone parówki mają numer serii: 180524001 , nr operatora 28 oraz termin przydatności do spożycia do 16.06.18 Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g – napisał GIS w ostrzeżeniu publicznym na swojej stronie internetowej. GIS ostrzega, że nie można jeść zakażonych parówek, a już szczególnie spożywać je na surowo, bo stanowią wówczas zagrożenie dla zdrowia. Inspektorat interweniował już w tej sprawie. Trefne parówki mają być w trybie natychmiastowym wycofane ze sklepów. UWAGA! Szukamy idealnego ojca! Zagłosuj w naszym plebiscycie! Listerioza – bardzo niebezpieczna choroba Infekcja bakterią zaczyna się od zjedzenia pokarmu skażonego pałeczką L. monocytogenes. Najczęstszą formą zakażenia jest posocznica listeriozowa , a później zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu. Mogą pojawić się też zapalenie pnia mózgu lub ropnie mózgu. Rzadsze objawy to: zakażenie skóry, zapalenie węzłów chłonnych, zapalenie płuc, zapalenie kości, zapalenie gałki ocznej, zapalenie mięśnia sercowego i osierdzia, zakażenie żołądkowo-jelitowe....