Brzoza - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe
Brzoza - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje Brzoza - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
Pyłek tego drzewa to jedna z najczęstszych przyczyn alergii wziewnych. Pojawia się w powietrzu zanim na drzewie rozwiną się liście, bo wytwarzające go kwiatostany wykształcają się już poprzedniej jesieni. Objawy uczulenia, takie jak katar, swędzenie nosa, zaczerwienienie i pieczenia spojówek, pojawiają się nagle, tak jak nagle zaczyna pylić brzoza. Najwięcej alergenów wydzielają drzewa rosnące w pobliżu ruchliwych ulic. Uczulać może także pyłek brzozy, który osiadł w kurzu domowym. Spowodowane przez niego objawy mogą dokuczać przez kilka tygodni po ustaniu pylenia brzozy (sprawdź: kalendarz pylenia). Osoby uczulone na brzozę często wykazują nadwrażliwość na pyłki innych drzew (np. olcha, leszczyna), niektórych owoców (jabłka), warzyw (seler) i przypraw (curry). Rzadziej zdarza się u nich alergia krzyżowa na orzechy i lateks. U osób nadwrażliwych na pyłek brzozy może rozwinąć się OAS, czyli zespół alergii jamy ustnej. Po zjedzeniu jabłka odczuwają np. świąd czy obrzęk w jamie ustnej.
Jeśli uczula Cię brzoza, możesz mieć uczulenie na:
- jesion
- soja
- trawy/zboża
- topola
- liczi
- ziemniak
- owoce pestkowe (jabłko, gruszka)
- lateks
- pieprz
- buk
- seler
- anyż
- pomidor
- mango
- rumianek
- pomarańcza
- dąb
- bylica
- kminek
- owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia)
- kiwi
- drzewo oliwne
- kolendra
- marchewka
- curry (przyprawa)
- banan
- papryka
- orzechy
- olcha
- leszczyna