Curry (przyprawa) - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe
Curry (przyprawa) - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje Curry (przyprawa) - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
Pod względem uczuleniowym należy do tej samej grupy co: anyż, koper, kminek, kolendra, pieprz i papryka. Co łączy te produkty? Zespół pyłkowo-pokarmowy seler-bylica/brzoza-przyprawy. U osób uczulonych na pyłki bylicy i brzozy lub selera może występować alergia krzyżowa na wymienione wyżej przyprawy. Jej objawem są dolegliwości ze strony układu pokarmowego typowe dla alergii pokarmowej, ale również problemy z oddychaniem czy skórne. Przyprawy nie należą do częstych alergenów, nie można ich jednak lekceważyć ze względu na ich powszechną obecność w wielu produktach spożywczych. Użycie niektórych ziół u osób uczulonych może wywołać objawy wstrząsu anafilaktycznego.