Mąki - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe
Mąki - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje Mąki - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
![Alergie krzyżowe, alergia na pszenicę, żyto, owies, uczulenie na mąkę, alergia pokarmowa, alergia u dziecka, alergeny krzyżowe Alergie krzyżowe, alergia na pszenicę, żyto, owies, uczulenie na mąkę, alergia pokarmowa, alergia u dziecka, alergeny krzyżowe](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgNNkbv3-891df95.jpg?quality=90&resize=980,654)
Pszenna, żytnia i owsiana. Alergia na pszenicę może występować w reakcji krzyżowej na żyto, owies czy ryż. Uczulenie może objawiać się zarówno katarem, uczuciem zatkanego nosa, jak i zmianami skórnymi, które pojawiają się np. podczas wyrabiania ciasta z mąki, na którą jesteśmy nadwrażliwi. Przy uczuleniu na pszenicę możliwe jest też pogorszenie samopoczucia, osłabienie. Pszenica i żyto zawierają gluten, który u dzieci może wywoływać chorobę trzewną nazywaną celiakią (sprawdź: Jak podawać gluten dziecku?). Alergia na ryż występuje rzadko i jest spowodowana reakcją krzyżową na pyłki roślin (trawy i zboża)