Owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia) - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe
Owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia) - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje Owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia) - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
Szczególnie silnym alergenem jest brzoskwinia. Może wywoływać zespół alergii jamy ustnej (AOS). Jego objawem jest pojawiający się po zjedzeniu owocu świąd czy obrzęk w jamie ustnej. Jeśli dwie godziny po zjedzeniu brzoskwini mocno się zmęczymy, może dojść także do wstrząsu anafilaktycznego. Uczulenie na śliwkę czy brzoskwinię może towarzyszyć alergii na niektóre pyłki (patrz: tabelka niżej). Razem z nim może również występować alergia krzyżowa na jabłka, gruszki, orzechy oraz lateks, która nosi nazwę zespołu lateksowo-owocowego. Alergię krzyżową wywołują podobne uczulające białka, które zawierają wymienione produkty. Warto wiedzieć, że najsilniej alergizują owoce jedzone ze skórką.