Owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia) - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe
Owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia) - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje Owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia) - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
![alergie krzyżowe, brzoskwinia, alergia na brzoskwinię, uczulenie na owoce, alergeny krzyżowe, alergia pokarmowa, alergia u dziecka alergie krzyżowe, brzoskwinia, alergia na brzoskwinię, uczulenie na owoce, alergeny krzyżowe, alergia pokarmowa, alergia u dziecka](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imglW2ZyH-66135f0.jpg?quality=90&resize=980,654)
Szczególnie silnym alergenem jest brzoskwinia. Może wywoływać zespół alergii jamy ustnej (AOS). Jego objawem jest pojawiający się po zjedzeniu owocu świąd czy obrzęk w jamie ustnej. Jeśli dwie godziny po zjedzeniu brzoskwini mocno się zmęczymy, może dojść także do wstrząsu anafilaktycznego. Uczulenie na śliwkę czy brzoskwinię może towarzyszyć alergii na niektóre pyłki (patrz: tabelka niżej). Razem z nim może również występować alergia krzyżowa na jabłka, gruszki, orzechy oraz lateks, która nosi nazwę zespołu lateksowo-owocowego. Alergię krzyżową wywołują podobne uczulające białka, które zawierają wymienione produkty. Warto wiedzieć, że najsilniej alergizują owoce jedzone ze skórką.