Reklama

Szczególnie silnym alergenem jest brzoskwinia. Może wywoływać zespół alergii jamy ustnej (AOS). Jego objawem jest pojawiający się po zjedzeniu owocu świąd czy obrzęk w jamie ustnej. Jeśli dwie godziny po zjedzeniu brzoskwini mocno się zmęczymy, może dojść także do wstrząsu anafilaktycznego. Uczulenie na śliwkę czy brzoskwinię może towarzyszyć alergii na niektóre pyłki (patrz: tabelka niżej). Razem z nim może również występować alergia krzyżowa na jabłka, gruszki, orzechy oraz lateks, która nosi nazwę zespołu lateksowo-owocowego. Alergię krzyżową wywołują podobne uczulające białka, które zawierają wymienione produkty. Warto wiedzieć, że najsilniej alergizują owoce jedzone ze skórką.

Jeśli uczula Cię owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia), możesz mieć uczulenie na:

Reklama
Reklama
Reklama