Pieprz - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe
Pieprz - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje Pieprz - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
Pod względem uczuleniowym należy do tej samej grupy przypraw co: anyż, koper, kminek, kolendra, papryka i curry. Wszystkie łączą reakcje krzyżowe, nazywane zespołem seler-bylica/brzoza-przyprawy. U osób uczulonych na pyłki bylicy i brzozy lub selera, może (ale nie musi) występować alergia krzyżowa na wymienione wyżej przyprawy. Jej skutkiem są nie tylko objawy ze strony układu pokarmowego, ale również problemy z oddychaniem czy skórne (sprawdź: Jak objawia się alergia pokarmowa u dzieci?). Alergia na przyprawy nie występuje często, jednak nie można jej lekceważyć, choćby dlatego, że pieprz czy papryka są bardzo popularnym składnikiem dodawanym do wielu potraw. Użycie niektórych przypraw czasem może wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny.