Seler - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe
Seler - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje Seler - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
Tym się wyróżnia spośród alergizujących warzyw i owoców, że uczula zarówno w postaci surowej jak i - gotowanej (ale rzadziej). Jest silnym alergenem, szczególnie dla osób uczulonych na pyłki. Alergia na seler może objawiać się katarem, kaszlem, wysypką, nudnościami, bólem brzucha czy biegunką. Czasem też obrzękiem dłoni podczas krojenia selera lub warg i języka podczas jego jedzenia. U uczulonych na seler może pojawić się alergia krzyżowa zarówno na pyłki, owoce, warzywa, przyprawy i lateks. Ważna informacja - jedzenie selera przed intensywnym wysiłkiem może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.
Jeśli uczula Cię seler, możesz mieć uczulenie na:
- melon
- trawy/zboża
- ogórek
- owoce pestkowe (jabłko, gruszka)
- lateks
- pieprz
- pomidor
- mango
- bylica
- kminek
- kolendra
- marchewka
- curry (przyprawa)
- papryka
- brzoza
- ambrozja