
Rosół na przeziębienie to stary sposób na infekcje stosowany jeszcze przez nasze babcie. Zwykle tego typu domowe sposoby są traktowane przez naukowców i lekarzy z przymrużeniem oka, ale akurat ten został przez nich wnikliwie przebadany. Okazało się, że rosół faktycznie ma właściwości, które mogą przyspieszać leczenie grypy i przeziębień - ale ważne jest mięso, na którym go przygotujemy!
Spis treści:
- Czy rosół pomaga na przeziębienie?
- Jaki rosół na przeziębienie?
- Dlaczego rosół jest dobry na przeziębienie?
- Rosół na przeziębienie z imbirem i czosnkiem
- Przepisy na rosół na przeziębienie
Czy rosół pomaga na przeziębienie?
Naukowcy z University of Nebraska sprawdzili, że pacjenci z przeziębieniem i grypą, którzy jedli rosół, szybciej dochodzili do zdrowia niż ci, którzy go nie jedli. Lepiej się czuli i mniej dokuczliwe były dla nich takie objawy przeziębienia jak katar i kaszel.
„Wiele domowych sposób na przeziębienie czasem pomaga, ale nie ma żadnych badań, które to potwierdzają. Co do rosołu, to sam kiedyś podchodziłem do tego sceptycznie, dopóki nie przeczytałem wyników badań. Okazuje się, że rzeczywiście rosół pomaga zwalczać objawy przeziębienia i grypy, poprawia też funkcjonowanie śluzówki nosa” - mówi dr Ernest Kuchar, lekarz pediatra.
Jaki rosół na przeziębienie?
Okazało się, że najlepiej na przeziębienie działa rosół z kury (kurczaka) lub z indyka. Mięso kurczaka i indyka zawiera dużo białka, które jest bardzo potrzebne w czasie infekcji. W trakcie gotowania rosołu uwalnia się do niego cysteina. Przyspiesza ona odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach i płucach wydzieliny.
Dlaczego rosół jest dobry na przeziębienie?
Ciepły rosół rozgrzewa, jest skutecznym środkiem napotnym. I znakomitą inhalacją: dzięki temu rozrzedza się wydzielina kataralna. Ważne w wychodzeniu z przeziębienia są też witaminy, które przechodzą do rosołu z warzyw, takich jak marchew, pietruszka, por, seler, cebula.
Rosół na przeziębienie z imbirem i czosnkiem
Ważnymi składnikami rosołu dobrego na przeziębienie są warzywa: marchew, pietruszka, por, seler, cebula. Można też dodać ząbek czosnku oraz kawałek imbiru, które mają doskonałe właściwości zwalczające infekcje. Po ugotowaniu dobrze jest dodać także bogatą w witaminy, posiekaną zieloną pietruszkę.
Przepisy na rosół na przeziębienie
Zapoznaj się z naszymi przepisami na różne rodzaje rosołów na przeziębienie!
- Rosół drobiowy dla dziecka
- Orientalny rosół z kolendrą i imbirem
- Rosół z lanymi kluseczkami
- Warzywny rosołek
- Rosół warzywny z pulpecikami
Zobacz też:

Lekkostrawne szybko zaspokajają głód, zapobiegają zaparciom i mają mnóstwo witamin – zalety zup można wyliczać jednym tchem. Chociaż zwykle namawiamy do podawania maluchom świeżych warzyw i owoców, to jednak trzeba przyznać, że są pewne ważne składniki, których zdecydowanie więcej będzie po ugotowaniu. Wysoka temperatura sprawia bowiem, że te składniki są łatwiej przyswajalne przez organizm. A oto zupy, które warto często proponować maluchom. Pomidorowa Zawiera likopen – naturalny barwnik nadający pomidorom czerwony kolor. Należy do karotenoidów, które „wymiatają” z organizmu szkodliwe wolne rodniki. W ten sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca, nadciśnienie, nowotwory. Te choroby często mają swój początek w dzieciństwie, warto temu zapobiec. Likopen jest lepiej przyswajalny z produktów przetworzonych, jak ketchup, zupa pomidorowa, niż ze świeżych pomidorów. Pod wpływem temperatury przekształca się w postać, która jest dużo lepiej wchłaniana z przewodu pokarmowego. W 100 g pomidorów są 3 g likopenu, w 100 ml zupy pomidorwej – 8 mg. Jeszcze lepiej przyswaja się w obecności tłuszczów, dlatego do pomidorowej dodaj łyżeczkę śmietany. Pomidory poleca się też chorowitkom i niejadkom (są bogate w witaminy z grupy B, żelazo, potas). Wypróbuj nasz przepis: Zupa pomidorowa (po 12. miesiącu) Rosół Znakomicie rozgrzewa, dlatego jest uznawany za bardzo dobry lek na przeziębienie. Szczególnie pomocny przy pierwszych objawach infekcji. W czasie gotowania z mięsa uwalnia się cysteina, która ułatwia odkrztuszanie śluzu. Rosołek dla dziecka ugotuj na mięsie, np. udku z indyka (przed gotowaniem zdejmij z niego skórę, by rosół nie był zbyt tłusty). Najbardziej wartościowy będzie po dodaniu lanych kluseczek (ze względu na dodatek żółtka bogatego w żelazo). Ucz dziecko jeść rosołek z jarzynami...

Znasz to miłe ciepło rozchodzące się po całym ciele podczas jedzenia gorącego posiłku, gdy przemarzłaś? Właśnie o to chodzi w przypadku rozgrzewających zup! Taką zupę najlepiej przygotować jeszcze przed spacerem z dzieckiem, żeby szybko podgrzać ją i zjeść tuż po powrocie do domu. Zupa rozgrzewająca – najlepsza na zimę Zimowa zupa nie tylko ma rozgrzać, ale też dostarczyć dziecku porcję wartościowych warzyw – to świetna okazja, by maluch je zjadł. Co rozgrzewa w zupach? Na pewno ich temperatura – uważaj jednak, by nie podgrzać ich zbyt mocno, bo głodne dziecko mogłoby się poparzyć. Rozgrzewają też przyprawy, np. curry czy imbir, ale ważny jest również dodatek dającego energię białka , np. roślin strączkowych (fasola, soczewica) albo mięsa. Najlepiej znaną zimową zupą jest oczywiście rosół. To także świetna zupa na przeziębienie. W naszym serwisie jest mnóstwo przepisów na rosół – zachęcamy do wypróbowania. Jak przyprawiać zimowe zupy dla dzieci? Zawsze najlepiej naturalnie, zwłaszcza dla najmłodszych dzieci, np. ziołami (majeranek, kminek, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk) albo zieleniną (natka pietruszki, koperek). Do zup dla kilkulatków możesz dodać już bardziej egzotyczne przyprawy : curry, kurkumę, imbir, szczyptę chili. Do zup nie dodawaj kostek rosołowych czy przypraw typu wegeta. Zawarty w nich glutaminian sodu jest jednym z częstszych alergenów. A oto pomysły na rozgrzewające zupy na zimę: Barszcz ukraiński z fasolą Zupa pomidorowa z soczewicą Krem z dyni z imbirem 1. Barszcz ukraiński z fasolą Składniki: 5 łyżek suchej fasoli 2 listki laurowe ząbek czosnku 3 średnie buraczki kawałek włoskiej kapusty 3 podudzia z kurczaka marchewka pietruszka cebula 2 ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki...