Orientalny rosół z kolendrą i imbirem
Orientalny rosół z makaronem ryżowym to propozycja na obiad dla osób, które lubią orientalną kuchnię. Taka zupa zasmakuje całej rodzinie.
- Materiały prasowe Kurczak zagrodowy
- 1 cały kurczak
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- skórkę z limonki
- kawałek imbiru
- pęczek świeżej kolendry
- opakowanie makaronu ryżowego wstążki
- 1 papryczka chilli
- oliwa
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1/2 ostrej papryki w proszku
- szklanka wiórków kokosowych
- 3-4 łyżki tartej bułki
- sól i pieprz
Kurczaka podziel na części (w tym udka i podudzia). Korpus dokładnie opłucz i razem z nogami zalej zimną wodą. Mięso zagotuj, dodaj włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i skórkę limonki, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnij po ok. 30 minutach i ostudź). Piersi pokrój na mniejsze kawałki i razem ze skrzydłami oraz ostudzonymi częściami nóg umieść w misce.
Dodaj oliwę, obie papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtocz w marynacie. Następnie obtocz w mieszance wiórków kokosowych i bułki tartej i rozłóż na dużej blasze do pieczenia. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Rosół przecedź, marchew pokrój w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodaj do rosołu razem z makaronem, zagotuj, zdejmij z ognia i przykryj na kilka minut (aż makaron będzie gotowy). Podawaj rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry. Upieczonego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszką kuskus.
Zobacz inne przepisy na rosół dla rodziny