Jod – dlaczego kobiety w ciąży go potrzebują?
Jod ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego u rozwijającego się dziecka, dlatego kobiety w ciąży powinny go suplementować. Sprawdź, do czego prowadzi niedobór jodu i co jeść, by mu zapobiec.
Ile jodu potrzebuje kobieta w ciąży?
Podczas ciąży zapotrzebowanie na jod (głównie w pierwszym trymestrze) wzrasta do około 200 mikrogramów na dobę. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje przyjmowanie przez kobiety w ciąży 150-200 mikrogramów jodu na dobę, najlepiej w postaci preparatów jodku potasu (w ilości 150 mikrogramów na dobę). Resztę zapotrzebowania należy pokryć spożywając pokarmy z dodatkiem jodowanej soli lub jodowanej wody. Co ważne, u kobiet w ciąży cierpiących na obrzęki nóg (zwłaszcza w III trymestrze ciąży) odradza się solenie potraw.
Kobiety planujące ciążę również powinny zadbać o odpowiednią podaż jodu ‒ przed zajściem w ciążę zaleca się przyjmowanie jodu w ilości 50 mikrogramów na dobę.
Jod ‒ jaką pełni funkcję w organizmie?
Jod bierze udział w produkcji hormonów tarczycy (tyroksyny, trojjodotyroniny), które mają ogromny wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego i funkcjonowanie mózgu. Hormony te regulują także metabolizm, wzrost, dojrzewanie, pracę układu mięśniowego i układu krążenia (zmniejsza się ryzyko rozwoju anemii i choroby wieńcowej).
Jod podaje się również w leczeniu niektórych chorób wirusowych oraz układu nerwowego, endometriozy, zapalenia stawów czy chorób włosów. Pierwiastek ten nasila popęd płciowy, usprawnia myślenie, wpływa na witalność, prawidłową czynność serca, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Przeczytaj koniecznie: Nowe zalecenia ekspertów: w ciąży trzeba zbadać tarczycę!
Jakie są skutki niedoboru jodu?
Niedobór jodu u kobiet w ciąży może być przyczyną wielu schorzeń dziecka, takich jak wady wrodzone czy zaburzenia rozwoju psychomotorycznego. Mały i umiarkowany niedobór jodu prowadzi do zaburzeń rozwoju psychomotorycznego oraz do zespołu nadaktywności ruchowej (ADHD) z zaburzeniami uwagi. Niedoczynność tarczycy na tle niedoboru jodu podnosi ryzyko poronienia i porodu przedwczesnego.
U dzieci z powodu niedoboru jodu może się rozwijać matołectwo; brak tego pierwiastka może przyczyniać się do zahamowania wzrostu, rozwoju płciowego, umysłowego, głuchoty, kłopotów z nauką.
Objawem niedoboru jodu mogą być: osłabienie popędu płciowego, problemy z płodnością i utrzymaniem ciąży, obrzmienie strun głosowych (chrypka), znużenie, bezsenność, drżenie kończyn, marznięcie, suche, łamliwe włosy.
Zbyt dużo jodu ‒ jakie są tego skutki?
Nadmiar jodu w diecie ciężarnej może prowadzić do niedoczynności tarczycy i wola u płodu lub noworodka. Objawy towarzyszące tej chorobie to: nerwowość, przyspieszona przemiana materii, szybki spadek masy ciała, wytrzeszcz oczu.
Gdzie jest najwięcej jodu?
Najprościej byłoby odpowiedzieć na to pytanie: nad morzem. Ale naturalnym źródłem jodu w diecie są również ryby i glony morskie, a także niektóre rodzaje wód mineralnych oraz jodowana sól kuchenna stosowana jako dodatek do potraw. Ten składnik mineralny można też spotkać w tranie, ziemniakach, zielonej sałacie, drożdżach.
Sprawdź: Czy jedzenie ryb w ciąży zmniejsza ryzyko alergii?
Wróć do talerza