7 sposobów na lepszą dietę w ciąży
W ciąży kieruj się prostą zasadą: gdy coś jesz, to samo je dziecko. Dlatego jakość produktów, z których przyrządzasz posiłki, ma teraz ogromne znaczenie.
- Natalia Przybylska
1. W ciąży przestaw się na zdrowe śniadania
Zwykle wypijałaś duszkiem kawę i zagryzałaś zwykłym pieczywem? Teraz od rana stawiaj na zdrowe produkty, do który należą: naturalny sok z owoców, pełnoziarniste płatki, świeże owoce, orzechy, np. dorzucone do muesli polanego kefirem lub naturalnym jogurtem. Kasza jaglana z suszonymi owocami, owsianka z mlekiem to pyszny zastrzyk energii, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień. Jeśli masz ochotę na herbatę, nie parz mocnej i zaakceptuj jej naturalny smak.
2. Miej przy sobie coś do jedzenia
Zdrowa dieta w ciąży może też uwzględniać przekąski, a także zachcianki, ale tylko te, które są zdrowe. Staraj się zawsze mieć pod ręką własne zdrowe przekąski: np. świeże lub suszone owoce, malutkie kanapki jarzynowe, kilka ryżowych sucharów albo marchewkę.
3. Zaczynaj posiłki w odpowiedni sposób
Posiłki najlepiej rozpoczynać sałatką z warzyw sezonowych, przyprawionych oliwą z oliwek, solą morską z ziołami albo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Dieta w ciąży bogata w te składniki sprawi, że nie będziesz się czuła ociężale.
4. Nie gotuj za długo potraw
Gotuj na parze, grilluj albo szybko podsmażaj. Unikaj smażenia w głębokim tłuszczu i długiego gotowania, które pozbawia potrawy cennych witamin.
Sprawdź: 10 najważniejszych witamin i minerałów w ciąży
5. Nie namaczaj warzyw
Zwłaszcza warzyw liściastych. Moczenie ich w wodzie oznacza wielką stratę witamin. Gdy będziesz przygotowywać sałatkę, pokrój sałatę kilka minut przed jej podaniem.
Poznaj: 4 suplementy, które musisz przyjmować w ciąży
6. Nie zapominaj o białku
Postaraj się, by w twojej codziennej diecie były dwie lub trzy porcje białka roślinnego, pełnego ziarna zbóż, jak również owoców, warzyw i jarzyn. Możesz również podnieść wartość białkową swoich posiłków, łącząc zboża z jarzynami albo orzechami.
7. Przejdź na produkty pełnoziarniste
Zastąp posiłki rafinowane pełnoziarnistymi, w ten sposób zapewnisz sobie odpowiednią ilość błonnika i substancji odżywczych (zwłaszcza witaminy B12), znajdującej się w łupinie. Pamiętaj poza tym, że produkty pełnoziarniste są bardziej sycące.
8. Wyeliminuj z diety sól
Zamiast dodawać sól do swoich posiłków, zastosuj jako przyprawę inne składniki, takie jak algi, nasiona (sezamu, dyni czy słonecznika), kiełki, białka roślinne oraz produkty sfermentowane (kefir, kapustę kiszoną).
Rozwiąż test: Czy dobrze się odżywiasz w ciąży
9. Zawsze używaj tłuszczu wysokiej jakości
Żeby odżywiać się tłuszczami dobrej jakości, wybieraj olej roślinne z pierwszego tłoczenia na zimno, zwłaszcza oliwę z oliwek extra vergine.
10. Zanim kupisz, czytaj etykiety
Wyeliminuj z diety potrawy zawierające sztuczne dodatki, tłuszcze trans lub takie, które są wytwarzane z przetworzonych surowców. I nigdy nie kupuj niepasteryzowanych wyrobów mlecznych.
Poznaj: Piramidę żywieniową dla dwojga
11. Wybieraj produkty ekologiczne
Gdy tylko będziesz mogła, wybieraj produkty pochodzenia ekologicznego, gdyż nie zawierają one toksycznych substancji, a w przypadku owoców, pozwoli ci to zjadać je bez obierania. W ten sposób przyswoisz więcej witamin.
Czytaj też: Czy w ciąży można chodzić do restauracji i na grilla?