kobieta, ciąża, jedzenie, mama, brzuszek, kuchnia
Dieta w ciąży

Przekąska na dobre samopoczucie

Nie musisz cierpieć z powodu typowych ciążowych dolegliwości. Czasem wystarczy wiedzieć, co zjeść, żeby poczuć się znacznie lepiej.

Przekąski przeciwko nudnościom

Mdłości mogą dać się we znaki w pierwszym trymestrze ciąży. Dokuczają mniej więcej połowie kobiet oczekujących dziecka. Zmęczenie fizyczne i psychiczne, stres i napięcie emocjonalne często powodują nasilenie tych przykrych doznań. Także kobiety, którym trudno zaakceptować swoją ciążę (np. kiedy była dla nich zaskoczeniem), częściej doświadczają porannych nudności

Nasze rady:
Nie wstawaj zaraz po przebudzeniu, pozostań w łóżku jeszcze przez kwadrans i w tym czasie zjedz pierwszą przekąskę. W jej skład powinno wchodzić:

  • kilka krakersów, niesłodkich herbatników czy ciasteczek imbirowych – węglowodany pomogą utrzymać właściwy poziom cukru we krwi,
  • banan – to dobre źródło węglowodanów i potasu, którego w ciąży potrzebujesz więcej i którego bardzo potrzebuje rozwijający się organizm twojego dziecka,
  • kromka razowego chleba z dżemem lub miodem – porcja energii, a poza tym szybko przyswajany miód łagodzi poranne nudności i podwyższa odporność na choroby,
  • szklanka herbatki imbirowej albo innej herbaty ziołowej (najlepiej miętowej) z plasterkami świeżego korzenia imbiru – to najlepszy środek zwalczający nudności (jego zapach i smak orzeźwiają i odświeżają), który także pobudza krążenie krwi i pomaga w trawieniu; pij ją małymi łykami, robiąc przerwy, niesłodzoną lub z dodatkiem łyżeczki miodu.


Pamiętaj: pośpiech i nerwowa atmosfera zwiększają nudności – jeżeli pracujesz zawodowo, budź się wystarczająco wcześnie, żebyś miała czas na powitanie dnia w wolniejszym tempie.

 

Przekąski jako sposób na zaparcia

Problemy z wypróżnianiem dotyczą wielu osób we współczesnym świecie. Dieta składająca się z przetworzonych produktów sprzyja powstawaniu zaparć. Nieleczone mogą przyczyniać się do powstawania hemoroidów, a nawet zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Zaparcia nasilają się w ciąży, ponieważ zmiany hormonalne osłabiają pracę mięśni jelit.

Nasze rady:

 

  • Dużo pij (8-10 szklanek płynów na dobę) i jedz różne produkty bogate w błonnik (dzienna dawka to co najmniej 20 g – tyle mniej więcej jest go w jednym kilogramie owoców lub warzyw). Niech w twoim codziennym menu znajdą się:
  • niegazowana woda mineralna – szklankę wypij już na czczo, a potem, w ciągu dnia, popijaj ją często, małymi porcjami, kiedy tylko masz ochotę – to wskazane również ze względu na twoje nerki,
  • suszone owoce – rodzynki, śliwki, morele, figi, daktyle i inne, które lubisz – mają właściwości przeczyszczające dzięki składnikom pobudzającym jelito grube, a poza tym są znakomitym źródłem błonnika, żelaza, potasu, manganu, to świetna przekąska, gdy masz ochotę na coś słodkiego,
  • muesli z mlekiem i otrębami pszennymi – dostarczają dużo błonnika, wielu witamin i składników mineralnych, ale zawierają sporo cukru, dlatego wybieraj takie, które nie są dosładzane,
  • maliny – to jedno z najlepszych źródeł błonnika, mają dużo witaminy C i naturalnego kwasu foliowego,
  • jabłko – świetne w walce z zaparciami, ma dużo wartości odżywczych (zwłaszcza witaminy C oraz potasu).

Pamiętaj: brak ruchu oraz stres nasilają dolegliwości – spaceruj, gimnastykuj się, zmień styl życia na bardziej aktywny, a to skutecznie złagodzi objawy (czytaj też: Czy zaparcia w ciąży to wina żelaza?)

Czytaj też: Pogromcy ciążowych dolegliwości z twojej spiżarki

Dlaczego w ciąży nie wolno pić zielonej herbaty? [WIDEO]

maluch, dziecko, dziewczynka, truskawki, jeść
Dieta
Najzdrowsze owoce
Czarne i czerwone porzeczki, agrest, maliny, wiśnie i truskawki to owoce, które pomogą Wam wzmocnić układ odpornościowy malucha. Zawierają witaminę C, zapobiegającą wielu chorobom.

Aby urozmaicić letnie menu malucha, zaproponuj mu jako słodką przekąskę koktajl truskawkowy czy jagodowy. Nie tylko jemu, ale i całej rodzinie będą smakować lody śmietankowe ze świeżymi malinami! W letni ciepły dzień na obiad, zamiast kotleta wszyscy chętniej zjecie pierogi z wiśniami i śmietanką, ryż zapiekany z morelami lub zupę owocową. Doceń owoce lata Owoce są niskokaloryczne, lekkostrawne, bogate w witaminę C i żadne syntetyczne preparaty witaminowe nie mogą ich zastąpić! Poza tym ze względu na zawartość błonnika regulują funkcjonowanie układu pokarmowego dziecka, przeciwdziałając zaparciom. Zawarte w nich antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych (zawałów, nowotworów), które mogą wystąpić w przyszłości! I co ważne w przypadku dzieci – zwiększają odporność. Owoce mają najwięcej witamin, gdy są surowe. Jeśli je gotujesz, staraj się to robić jak najkrócej. Witamina C to samo zdrowie Organizm nie potrafi jej sam wytwarzać, więc musisz mu ją dostarczyć, jedząc owoce. Dlaczego? Ponieważ witamina C wzmacnia nasz system odpornościowy, zapobiega infekcjom, przeciwdziała wzrostowi chorobotwórczych bakterii. Działa również przeciwzapalnie, pobudza tworzenie przeciwciał, wzmaga aktywność białych krwinek oraz osłabia odczyny alergiczne. Korzystnie wpływa na błonę śluzową nosa, dzięki czemu stanowi skuteczną barierę utrudniającą wnikanie wirusów. Ułatwia też gojenie się ran, umożliwia prawidłowy rozwój zębów. Najbogatszym źródłem witaminy C jest czarna porzeczka oraz dzika róża, czerwone i białe porzeczki, agrest, maliny, truskawki oraz cytryny i kiwi. Nie sposób też nie docenić warzyw – dużo witaminy C znajduje się w natce pietruszki, papryce, szpinaku, kapuście i brukselce. Co zawierają owoce? Wszystkie owoce zawierają witaminy, sole mineralne i błonnik, który działa regulująco na pracę jelit. W...

Dzieci z marchewką
Fotolia
Żywienie
Co jeść jesienią? + jadłospis na odporność - do druku
Wokół zimno, mokro i nieprzyjemnie. Jedzenie powinno teraz pomóc nam przetrwać jesienny czas, a więc zwiększyć odporność, dostarczyć sporo energii i rozgrzewać. Podpowiadamy, co jeść w chłodne miesiące.

Mimo że żyjemy dziś zupełnie inaczej niż nasi przodkowie, którzy byli bardziej zależni od natury niż my, nasze organizmy nadal funkcjonują zgodnie z rytmem przyrody, dostosowując się do pór roku. Dlatego gdy za oknem jesień, a potem zima, najlepiej jeść produkty sezonowe , naturalnie dostępne w tej porze roku. Takie jedzenie będzie służyć naszemu zdrowiu , a także rozgrzeje i doda energii. Ważne też, by jesienią i zimą jak najczęściej jadać dania gotowane, na ciepło . I robić to regularnie! Podawaj różne kasze Za najzdrowsze uważane są zwłaszcza dwie kasze: jaglana i gryczana. Ale warto też pamiętać o kaszy jęczmiennej (pęczaku, perłowej, mazurskiej). Najważniejsze, by jadać kasze jak najgrubsze . Ziarna, z których powstają, są wtedy mało oczyszczone i rozdrobnione, więc zachowują większość naturalnych wartości. A są to witaminy, zwłaszcza z grupy B (m.in. ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), a także witamina PP (ma duże znaczenie w procesach krwiotwórczych – zapobiega anemii – i poprawia stan skóry). Tej ostatniej szczególnie dużo jest w kaszach jęczmiennych. Kasze zawierają też sporo składników mineralnych: fosforu, wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Dają energię na długo. Postaw na rośliny strączkowe Czyli fasola, soczewica, groch czy cieciorka. Najlepiej podawać je z innymi warzywami i dodatkiem kaszy. Rośliny strączkowe zawierają nie tylko dużo białka, ale także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B. Kiełki roślin strączkowych (np. soczewicy, fasoli mung) są dobrym źródłem witaminy C i są łatwiej strawne niż suszone ziarna. Dostarczają sporo energii, której zimą potrzeba do ogrzania organizmu . Mogą być składnikiem zup, a także dodatkiem do drugiego dania lub składnikiem past do chleba. Zobacz...

picie wody w ciąży
fotolia
Dieta w ciąży
Kulinarny dekalog przyszłej mamy
Abyś w dobrej formie dotrwała do porodu, musisz wiedzieć, co jeść. Zobacz, jakich składników nie powinno zabraknąć w twoim jadłospisie.

Najlepiej zacznij o siebie dbać jeszcze przed poczęciem dziecka. Aby przygotować organizm na spory wysiłek następnych dziewięciu miesięcy, jadłospis przyszłej mamy musi być urozmaicony, a posiłki bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Specjaliści zalecają, aby kobieta – od momentu podjęcia decyzji o poczęciu dziecka oraz przez pierwszy trymestr ciąży – przyjmowała 0,4 mg kwasu foliowego na dobę. O przyjmowaniu preparatów witaminowych czy żelaza powinien zdecydować lekarz. Witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza wapń, żelazo, potas i magnez, dobrze jest dostarczać organizmowi w codziennych posiłkach, ponieważ w takiej postaci lepiej się wchłaniają.   10 składników diety w ciąży, niebędnych mamie i jej maleństwu Mleko i przetwory mleczne To najlepsze źródło wapnia – budulca kości i zębów, jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, serca i układu nerwowego. W okresie ciąży potrzeba ok. 1200-1500 mg tego pierwiastka dziennie (szklanka 3,2-proc. mleka zawiera ok. 340 mg wapnia). Nabiał dostarcza także białka oraz witamin A, D, E, K, B2 i B6. Nasza rada: jeśli nie lubisz mleka, możesz zastąpić je jogurtami, serami, zwłaszcza żółtymi i białymi, oraz masłem. Aby dostarczyć organizmowi ok. 1200 mg wapnia, w ciągu doby należy spożyć np.: 1 jajko, 1 szklankę mleka, 1 jogurt, 1 kefir, 2 plasterki żółtego sera.   Mięso i wędliny Zawierają białko, witaminy B1, PP, B12 oraz łatwo przyswajalne żelazo, cynk i inne minerały. Kobieta w ciąży powinna dwa razy dziennie jeść średnią porcję mięsa z kurczaka lub indyka, cielęciny, ewentualnie chudą wędlinę. Nasza rada: po posiłku mięsnym trzeba napić się soku owocowego bogatego w wit. C, ponieważ ułatwia to wchłanianie żelaza i zmniejsza ryzyko anemii w ciąży .   Ryby Mają w sobie prawie tyle samo białka co mięso. Są...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
Miasteczko Zmysłów 2
Małe dziecko
Odwiedź Miasteczko Zmysłów i poznaj jego atrakcje!
Partner
KINDER Niespodzianka WSCW
Rozwój dziecka
Poznaj świat emocji dziecka! Ruszyła akcja Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem
Partner
Polecamy
Porady
imiona dla dzieci, imiona amerykańskie
Imiona
Imiona amerykańskie – żeńskie i męskie, stare, rzadkie i popularne
Magdalena Drab
Życzenia na Dzień Dziecka
Święta i uroczystości
Życzenia na Dzień Dziecka 2022: wierszowane, wzruszające, śmieszne, poważne
Milena Oszczepalińska
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
Pieniądze na dziecko
Prawo i finanse
Świadczenia na dziecko: co przysługuje po urodzeniu dziecka 2022? [ZASIŁKI, ULGI]
Małgorzata Wódz
Podróż kleszczowy
Poród naturalny
Poród kleszczowy: wskazania, powikłania, skutki dla matki i dziecka
Ewa Janczak-Cwil
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
co jeść w ciąży
Dieta w ciąży
Co jeść w ciąży, a czego lepiej unikać? Lista produktów
Małgorzata Wódz
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
wyprawka dla noworodka wiosna
Noworodek
Wyprawka dla noworodka: wiosną to obowiązkowa lista! (ubranka i rzeczy do wózka)
Małgorzata Wódz
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz
jak ubrać dziecko na spacer
Pielęgnacja
Jak ubrać niemowlę i starsze dziecko na spacer, by nie było mu za zimno ani za gorąco?
Małgorzata Wódz
Pozycje wertyklane do porodu
Poród naturalny
Pozycje wertykalne do porodu: dlaczego warto rodzić w pozycji wertykalnej?
Dominika Bielas
wody płodowe
Przygotowania do porodu
Jak wyglądają wody płodowe? Jak je rozpoznać?
Beata Turska
9 miesięcy w 4 minuty: tak powstaje życie
Przebieg ciąży
Rozwój płodu tydzień po tygodniu – ten film wzruszy każdego!
Joanna Biegaj