Kobiety, których dieta w ciąży zawiera dużo ryb (powyżej 400 g tygodniowo), rodzą dzieci z wyższym wskaźnikiem inteligencji, mające lepszą pamięć i zdolność koncentracji niż te mamy, które lekceważą ryby w swojej ciążowej diecie. Ryby to jednak jeszcze nie wszystko – sprawdź, co jeszcze powinno znaleźć się w diecie w ciąży.

Reklama

Dieta w ciąży zapobiega chorobom płodu

Przestrzeganie zbilansowanej diety podwyższa prawdopodobieństwo urodzenia dziecka w terminie i z dobrą masą urodzeniową. Dzięki temu w przyszłości maluch będzie mniej chorował. Dobry jadłospis może też ograniczyć ryzyko występowania wad wrodzonych (czytaj także: Badania prenatalne w ciąży).

O jakich składnikach diety w ciąży trzeba pamiętać?

Dla prawidłowego rozwoju dziecka najważniejsze jest tak naprawdę to, aby niczego mu nie brakowało. Białka i węglowodany, witaminy i minerały – wszystkie są niezbędne. Ale istnieje też grupa składników, które szczególnie przyczyniają się do rozwoju mózgu nienarodzonego dziecka. To niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), zwłaszcza kwas tłuszczowy z rodziny omega-3 (dekozaheksaenowy – DHA). Zyskuje on ostatnio coraz większą sławę, nie tylko jako antidotum na zbyt wysokie ciśnienie tętnicze i choroby serca, ale również jako główny budulec mózgu i siatkówki oka płodu.

Zobacz: niesamowite zdjęcia płodu – ciąża tydzień po tygodniu

Gdzie szukać kwasów omega-3?

Przede wszystkim w rybach. Dobre są: łosoś, śledź, sardynki, krewetki, tuńczyk w sosie własnym. Unikaj ryb surowych (sushi), mięsa rekina, miecznika, makreli – zawierają dużo związków szkodliwej rtęci. Dobre tłuszcze znajdują się także w jajkach wzbogaconych w kwasy omega-3 (tę informację wyczytasz na opakowaniu). Mniejsze ilości dobrych kwasów tłuszczowych znajdziesz też w oleju lnianym, mięsie kurczaka, tuńczyku, krewetkach i wątróbce (ale uwaga: wątróbka zawiera dużo witaminy A, a jej przedawkowanie może być dla dziecka szkodliwe).

Zobacz także

Czytaj dalej: Jak dieta w ciąży wpływa na odporność dziecka

[CMS_PAGE_BREAK]

Czy o odporność płodu też można zadbać?

Tak – dostarczając sobie i dziecku jak najwięcej odpowiednich aminokwasów. Najlepsze znajdziesz w białkach jaj kur grzebiących, czyli nie hodowanych w klatkach. Jajka ze sklepu powinny mieć oznaczenie (stempel na skorupce) z pierwszą cyfrą 0 lub 1. Albo kupuj jaja wiejskie (koniecznie ze sprawdzonego źródła). Zawierają one najwięcej aminokwasów (alaminy i glicyny) budujących ciała odpornościowe dziecka.

Jakie inne składniki diety w ciąży mają wpływ na zdrowie dziecka?

Duże znaczenie mają minerały: cynk, magnez i selen. Wzmacniają odporność tkanek na uszkodzenia, stymulują układ odpornościowy do obrony przed substancjami toksycznymi.

  • Magnez znajdziesz w pestkach słonecznika i dyni, ciemnym pieczywie, groszku, kaszy gryczanej, szpinaku.
  • Źródłem cynku są: chude mięso, ryby, kasze, ciemny ryż, chleb pełnoziarnisty.
  • Dużo selenu jest w jajkach i pełnoziarnistym pieczywie.

Czytaj także: Jadłospis na każdy trymestr ciąży

Jakie warzywa i owoce są szczególnie ważne w ciąży?

Szczególnie liczą się te, które zawierają antyoksydanty. Są to substancje zapobiegające powstawaniu w organizmie szkodliwych produktów przemiany materii, czyli tzw. wolnych rodników. Najwięcej antyoksydantów znajdziesz w żółtych owocach (brzoskwinie, morele, melony, jabłka) oraz zielonych warzywach (sałata, kapusta, seler, brokuły).

Reklama

Czy powinnam w ciąży łykać witaminy?

Na pewno nie raz zastanawiałaś się, czy są konieczne. Teoretycznie zdrowa kobieta w ciąży mogłaby w codziennej diecie dostarczyć sobie i dziecku wszystkich niezbędnych składników. Teoretycznie, bo w praktyce musiałaby nigdy nie jeść w biegu, zawsze czuć się dobrze (i nie wymiotować), mieć dostęp do ekologicznego pożywienia, przygotowywać dania na parze, itp. Preparat witaminowy ułatwia sprawę. Ale to tylko dodatek do dobrze zbilansowanej, mądrej diety. Decyzję o tym, czy powinnaś przyjmować preparaty witaminowe albo nawet na pierwszy rzut oka zupełnie bezpieczne leki w ciąży zawsze podejmuj z lekarzem.

Reklama
Reklama
Reklama