Reklama

Dlaczego warto jeść warzywa?

  • Warzywa są bardzo ważnym źródłem minerałów i witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, C, P, K.
  • Zielone warzywa, np. szpinak, brokuły czy szparagi, dostarczają witaminy z grupy B oraz żelazo i magnez.
  • Witamina C, którą można znaleźć w burakach, papryce, pomidorach, ziemniakach, chrzanie oraz w kapuście, zwiększa odporność organizmu, wspiera wytwarzanie kolagenu, przyspiesza gojenie ran. Odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, nowotworami i cukrzycą.
  • Warzywa są niskokaloryczne oraz są źródłem błonnika.
  • Buraki, marchewki, pomarańcze, brukselki, kapusta włoska zawierają szczególne dużo witaminy C i kwasu foliowego.
  • Liście pietruszki, szpinak, cykoria, sałata, pomidory są źródłem beta-karotenu
Reklama

Zdrowa mama

W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na wiele składników energetycznych. Odpowiednio dobrane składniki wpływają na prawidłowy rozwój dziecka. W Polsce mamy dostęp do warzyw praktycznie przez cały rok – wykorzystaj to! Skomponuj orzeźwiający koktajl, który przyczyni się do usunięcia toksyn z organizmu, a jednocześnie dostarczy wielu witamin oraz mikroelementów potrzebnych w codziennej diecie. Taki koktajl to bomba witaminowa, która nie pozwoli na zmęczenie czy senność.
Kobiety w ciąży powinny jeść warzywa kupowane w sprawdzonych miejscach, najlepiej w sklepach ze zdrową żywnością lub na targu.
Warzywa są dla przyszłych mam dużo lepszym rozwiązaniem niż owoce. Należy jeść je pięć, sześć razy dziennie, nie tylko surowe, ale także przetworzone (ugotowane, pieczone).

Por i jego krewniacy

  • Por zawiera witaminy: B6, C oraz kwas foliowy.
  • Minerały obecne w porach to: żelazo, magnez.
  • To warzywo obniża zły cholesterol oraz podnosi dobry w organizmie.
  • Spożywanie dwa razy w tygodniu pora zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
  • Por stabilizuje poziom cukru we krwi.

Burak

  • Zawiera witaminę B6 oraz kwas foliowy.
  • Minerały obecne w burakach to: żelazo, magnez, potas, fosfor, mangan.
  • Wspiera funkcjonowanie wątroby.

Witaminy i suplementy dla dzieci - sprawdź opinie

Kapusta

  • Zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, C, kwas foliowy, kwasy omega-3.
  • Minerały obecne w kapuście to: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, mangan.
  • Kapusta zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwóry.

Tabela kalorii: Ile kalorii, węglowodanów, białka i tłuszczów zawierają warzywa (tabela do druku – kliknij w obrazk, by pobrać tabelę w pdf-ie)

Reklama

Polecamy: Wegetariańskie przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej

Reklama
Reklama
Reklama