Kwasy omega-3, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte np. w tranie, są bardzo ważne m.in. dla inteligencji twojego dziecka. Około 60 procent jego mózgu składa się bowiem z tłuszczów, a 35 procent to właśnie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Reklama

Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Harvarda dowiedli, że kobiety, których dieta w ciąży obfitowała w omega-3, rodzą mądrzejsze dzieci, z większą zdolnością koncentracji i dobrą pamięcią. Tłuszcze te przyczyniają się również do lepszego zdrowia dziecka, bo podnoszą odporność organizmu, więc są niezbędne w diecie w ciąży.

Przyjmowanie kwasów omega-3 w ciąży chroni także przed przedwczesnym porodem. Jest równie ważne, jak suplementacja kwasem foliowym (dieta bogata w kwas foliowy – gotowy jadłospis).

Produkty bogate w kwasy omega-3

  • orzechy, najlepiej nerkowca
  • ryby (gatunki drapieżne, np. tuńczyk, szczupak, ze względu na ryzyko skażenia rtęcią tylko do 100 g tygodniowo)
  • pestki dyni
  • oleje (rzepakowy, lniany)

Pod kontrolą lekarza możesz przyjmować również preparaty z kwasami tłuszczowymi lub tran.

Wciąż masz wątpliwości, co jeść? Wydrukuj sobie gotowy 7-dniowy jadłospis w ciąży.

Zobacz także

Ryby z grilla – najzdrowsze danie z kwasami omega-3

Świetnym źródłem dobroczynnych kwasów omega-3 są ryby morskie, np. łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk. Najzdrowiej dla ciebie będzie, gdy skusisz się na świeżą rybkę z grilla lub pieczoną w piecyku (w folii lub pod „pierzynką” ze śmietanowego sosu). Solone płaty śledzia kosztuj tylko dla smaku, bo zawarta w nich sól zatrzymuje wodę w organizmie i może powodować obrzęki.

W ciąży możesz jeść nieco więcej

Dziesięć deka czipsów zawiera tyle kalorii co jeden pączek, (ok. 250 kcal). Co prawda w ciąży możesz jeść więcej. Ale nie są to szokujące różnice – w drugim trymestrze możesz pozwolić sobie na 360 kcal więcej (czyli jedną pożywną kanapkę), a w trzecim na 475 kcal (to tyle co dodatkowy talerz zupy). I dla ciebie, i dla potomka lepiej, by nadmiar kalorii pochodził z dań bogatych w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze, a nie z paczki czipsów.

Zdrowy deser z malinami i... kwasami omega-3

Wegetarianka w ciąży może wypróbować ten pyszny deser:

Składniki:

  • 50 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • 25 dag świeżych malin
  • 10 dag płatków owsianych
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie:
Połowę miodu zmieszaj z jogurtem. Dodaj maliny. Płatki owsiane i pestki dyni praż przez minutę na suchej patelni, dodaj miód i przypiekaj kolejne dwie minuty. W pucharkach warstwami układaj deser: płatki, jogurt, płatki. Zamiast przypiekać, płatki możesz również namoczyć w mleku (nie powinny być cieknące, tylko sypkie).

Reklama

Co jeść w ciąży? Ekspert odpowiada:

Reklama
Reklama
Reklama