Co jeść, by zmniejszyć zagrożenie poronieniem?
Magnez, witaminy z grupy B, selen, cynk... Niedobór tych składników może prowadzić do poronienia. Co jeść, by dieta była pomocna w utrzymaniu ciąży, odpowiada Małgorzata Pelikan, dietetyk kliniczny z Centrum Dietetycznego 4Health w Katowicach.
Niedawno poroniłam. Teraz znowu staram się o dziecko, boję się kolejnego poronienia. Chcę zrobić wszystko, by temu zapobiec. Znajoma powiedziała mi, że w takim wypadku ważne jest też dieta. Na co powinnam zwrócić uwagę? Ilona
Na liście składników, które należy wprowadzić do diety, by zapobiec poronieniu, są m.in. bioflawonidy, minerały, zwłaszcza selen, magnez i cynk, a także witaminy – przede wszystkim z grupy B.
Witamina B kontra poronienie
Pomocne w utrzymaniu ciąży są witaminy z grupy B, a zwłaszcza witamina B6. Jej niedobór może prowadzić do wzrostu poziomu estrogenów i spadku poziomu progesteronu, a tym samym do poronienia. Jej bardzo dobrym źródłem są:
- mięso kurczaka
- marchewka
- jaja
- banany
- ziemniaki.
Niestety, oprócz tych superporduktów konieczna jest także suplementacja witaminy B6.
Potrzebne składniki mineralne
Do poronienia może prowadzić też niedobór magnezu, cynku i selenu. Magnez do diety możemy wprowadzić m.in. z:
- kakao
- gorzką czekoladą
- kaszą gryczaną
- orzechami
- grochem
- rybami, zwłaszcza dorszem i makrelą.
W cynk bogate są:
- ostrygi
- kiełki pszenicy
- nieoczyszczone produkty zbożowe
- mięso z indyka
- jajka.
Selen znajdziemy m.in. w
- rybach,
- grzybach
- pomidorach.
Uwaga! W suplementacji selen powinien być zawsze łączony z cynkiem.
Suplementy i witaminy dla kobiet w ciąży - sprawdź opinie
Dieta a poronienienie – bioflawonidy
Ryzyko poronienia minimalizują także bioflawonidy. To substancje, które nadają zabarwienie roślinom, a przede wszystkim ich owocom. Występują m.in. w:
- w owocach (głównie czerwonych)
- warzywach (np. pomidorach, brokułach, papryce, sałacie)
- kaszy gryczanej
- roślinach strączkowych.