Reklama

Niedawno poroniłam. Teraz znowu staram się o dziecko, boję się kolejnego poronienia. Chcę zrobić wszystko, by temu zapobiec. Znajoma powiedziała mi, że w takim wypadku ważne jest też dieta. Na co powinnam zwrócić uwagę? Ilona

Na liście składników, które należy wprowadzić do diety, by zapobiec poronieniu, są m.in. bioflawonidy, minerały, zwłaszcza selen, magnez i cynk, a także witaminy – przede wszystkim z grupy B.

Witamina B kontra poronienie

Pomocne w utrzymaniu ciąży są witaminy z grupy B, a zwłaszcza witamina B6. Jej niedobór może prowadzić do wzrostu poziomu estrogenów i spadku poziomu progesteronu, a tym samym do poronienia. Jej bardzo dobrym źródłem są:

  • mięso kurczaka
  • marchewka
  • jaja
  • banany
  • ziemniaki.

Niestety, oprócz tych superporduktów konieczna jest także suplementacja witaminy B6.

Potrzebne składniki mineralne

Do poronienia może prowadzić też niedobór magnezu, cynku i selenu. Magnez do diety możemy wprowadzić m.in. z:

  • kakao
  • gorzką czekoladą
  • kaszą gryczaną
  • orzechami
  • grochem
  • rybami, zwłaszcza dorszem i makrelą.

W cynk bogate są:

  • ostrygi
  • kiełki pszenicy
  • nieoczyszczone produkty zbożowe
  • mięso z indyka
  • jajka.

Selen znajdziemy m.in. w

  • rybach,
  • grzybach
  • pomidorach.

Uwaga! W suplementacji selen powinien być zawsze łączony z cynkiem.

Suplementy i witaminy dla kobiet w ciąży - sprawdź opinie

Dieta a poronienienie – bioflawonidy

Ryzyko poronienia minimalizują także bioflawonidy. To substancje, które nadają zabarwienie roślinom, a przede wszystkim ich owocom. Występują m.in. w:

  • w owocach (głównie czerwonych)
  • warzywach (np. pomidorach, brokułach, papryce, sałacie)
  • kaszy gryczanej
  • roślinach strączkowych.
Konsultacja merytoryczna

mgr Małgorzata Pelikan

Dietetyczka kliniczna, od 2012 roku prowadzi Centrum Dietetyczne Erinea w Katowicach, które zostało stworzone z myślą o osobach mających problemy zdrowotne wymagające dietoterapii
Reklama
Reklama
Reklama