Reklama

Niedawno poroniłam. Teraz znowu staram się o dziecko, boję się kolejnego poronienia. Chcę zrobić wszystko, by temu zapobiec. Znajoma powiedziała mi, że w takim wypadku ważne jest też dieta. Na co powinnam zwrócić uwagę? Ilona

Reklama

Na liście składników, które należy wprowadzić do diety, by zapobiec poronieniu, są m.in. bioflawonidy, minerały, zwłaszcza selen, magnez i cynk, a także witaminy – przede wszystkim z grupy B.

Witamina B kontra poronienie

Pomocne w utrzymaniu ciąży są witaminy z grupy B, a zwłaszcza witamina B6. Jej niedobór może prowadzić do wzrostu poziomu estrogenów i spadku poziomu progesteronu, a tym samym do poronienia. Jej bardzo dobrym źródłem są:

  • mięso kurczaka
  • marchewka
  • jaja
  • banany
  • ziemniaki.

Niestety, oprócz tych superporduktów konieczna jest także suplementacja witaminy B6.

Potrzebne składniki mineralne

Do poronienia może prowadzić też niedobór magnezu, cynku i selenu. Magnez do diety możemy wprowadzić m.in. z:

  • kakao
  • gorzką czekoladą
  • kaszą gryczaną
  • orzechami
  • grochem
  • rybami, zwłaszcza dorszem i makrelą.

W cynk bogate są:

  • ostrygi
  • kiełki pszenicy
  • nieoczyszczone produkty zbożowe
  • mięso z indyka
  • jajka.

Selen znajdziemy m.in. w

  • rybach,
  • grzybach
  • pomidorach.

Uwaga! W suplementacji selen powinien być zawsze łączony z cynkiem.

Suplementy i witaminy dla kobiet w ciąży - sprawdź opinie

Dieta a poronienienie – bioflawonidy

Ryzyko poronienia minimalizują także bioflawonidy. To substancje, które nadają zabarwienie roślinom, a przede wszystkim ich owocom. Występują m.in. w:

Reklama
  • w owocach (głównie czerwonych)
  • warzywach (np. pomidorach, brokułach, papryce, sałacie)
  • kaszy gryczanej
  • roślinach strączkowych.
Konsultacja merytoryczna

mgr Małgorzata Pelikan

Dietetyczka kliniczna, od 2012 roku prowadzi Centrum Dietetyczne Erinea w Katowicach, które zostało stworzone z myślą o osobach mających problemy zdrowotne wymagające dietoterapii
Reklama
Reklama
Reklama