Czy przed ciążą powinno się jeść więcej wapnia, by później w ciąży nie zabrakło go ani dziecku, ani mnie? Jeśli tak, to które źródło wapnia jest najlepsze? Niestety, mój organizm nie toleruje mleka. Jula

Reklama

Przed ciążą nie ma potrzeby zwiększania podaży wapnia ponad naturalne zapotrzebowanie organizmu. Wapń należy dostarczać systematycznie. Jeżeli występuje nietolerancja pokarmowa, absolutnie nie należy faszerować się produktami mlecznymi! Wprowadzanie alergenów do organizmu osłabia odporność.

Dobre źródła wapnia

Oprócz mleka są inne dobre źródła wapnia:

  • mak – jest doskonałym źródłem wapnia. Można go dosypywać do koktajli, piec makowe bułeczki itp.
  • sardynki oraz szprotki
  • mleko sojowe – warto wybrać takie, które jest wzbogacone w wapń.
Reklama

Starając się o dziecko można do diety włączyć spirulinę (to sproszkowane algi morskie), która również jest doskonałym źródłem wapnia oraz innych minerałów. Uwaga! Spirulina jednak nie jest wskazana dla kobiet mających problemy tarczycowe.

Konsultacja merytoryczna

mgr Małgorzata Pelikan

Dietetyczka kliniczna, od 2012 roku prowadzi Centrum Dietetyczne Erinea w Katowicach, które zostało stworzone z myślą o osobach mających problemy zdrowotne wymagające dietoterapii
Reklama
Reklama
Reklama