Przeczytałam, że niedobór witaminy E przyczynia się do zwyrodnienia plemników, może też prowadzić do poronień oraz zaburzeń w przebiegu ciąży. Czy to prawda? Jeśli tak, to co jeść, by mieć pewność, że witaminy E nie brakuje organizmowi? Aneta

Reklama

Witamina E nazywana jest "witaminą płodności" ze względu właśnie na jej kluczowe znaczenia na etapie starań oraz w przebiegu ciąży. Powstaje tylko w roślinach, dlatego źródłem witaminy E są:

  • oleje roślinne – rzepakowy, sojowy, słonecznikowy
  • orzechy
  • migdały
  • pestki dyni oraz słonecznika
  • nasiona chia – to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, do kupienia w sklepach internetowych, zielarskich, eko
  • produkty z pełnego ziarna.
Reklama

Spożywanie dziennie garści mieszanki orzechów (50 g) dosyć dobrze zabezpiecza organizm przed potencjalnymi niedoborami witaminy E.

Konsultacja merytoryczna

mgr Małgorzata Pelikan

Dietetyczka kliniczna, od 2012 roku prowadzi Centrum Dietetyczne Erinea w Katowicach, które zostało stworzone z myślą o osobach mających problemy zdrowotne wymagające dietoterapii
Reklama
Reklama
Reklama