Anemia w ciąży to jedna z najczęstszych dolegliwości ciążowych. Wynika zazwyczaj z niedoboru żelaza w menu przyszłej mamy. Jak uzupełniać braki i nie dopuścić do choroby? Najważniejsza jest dieta – mówi nasz ekspert, ginekolog prof. dr hab. Bogdan Chazan, dyrektor Szpitala Ginekologiczno-Położniczego im. Świętej Rodziny i były konsultant krajowy w dziedzinie ginekologii i położnictwa:

Reklama

Najlepszym źródłem tego pierwiastka są: zielone warzywa liściaste, chude czerwone mięso, wątróbka (można ją jeść jedynie od czasu do czasu, bo gromadzą się w niej toksyny i metale ciężkie), drób, ryby, suszone morele, kaszki dla dzieci wzbogacane w żelazo. Czerwone mięso nie tylko najlepiej uzupełnia niedobory tego pierwiastka, lecz także zwiększa zdolność jego wchłaniania z innych pokarmów.

Jak nie dopuścić do anemii w ciąży?

Regularne badanie krwi w ciąży pomoże kontrolować, czy nie pojawia się anemia u przyszłej mamy. Aby poprawić przyswajanie żelaza, trzeba jeść kwaśne owoce bogate w witaminę C: czarne i czerwone porzeczki, agrest, truskawki oraz pomidory. Lepiej też unikać mocnej herbaty ze względu na obecność w niej taniny zmniejszającej zdolność wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego (czytaj też: Czy pić kawę w ciąży). Niewskazane są również napoje gazowane, bowiem zawierają fosforany, które blokują wchłanianie tego ważnego mikroelementu. Odpowiednia dieta w połączeniu z preparatami witaminowymi, które kobiety zazwyczaj otrzymują w ciąży, mogłaby ją całkowicie zabezpieczyć przed niedokrwistością.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama