Reklama

Zrezygnowałaś z frytek i chipsów, chrupiesz marchewkę i surowe brokuły? Pomożemy Ci sprawdzić, czy na pewno dobrze się odżywiasz! Rozwiąż nasz test i dowiedz się jaki masz styl żywienia!

1. Ile posiłków spożywasz w ciągu dnia:
A/ trzy obfite
B/ 5-6 mniejszych
C/ jem prawie bez przerwy

2. Najczęściej z mięsa jesz:
A/ wędlinę
B/ mięso pieczone lub gotowane
C/ smażone

3. Ile razy w tygodniu jesz ryby morskie, jak np. makrela, sardynka, śledź:
A/ sporadycznie
B/ co najmniej 1–2 razy w tygodniu
C/ nie lubię ryb i ich nie jem

Zobacz także

4. Jak często pijesz napoje gazowane oraz energetyzujące:
A/ raz w tygodniu
B/ nigdy
C/ nie mogę się bez nich obejść

5. Ile razy w tygodniu sięgasz po słodycze (czekolada, ciasta, batony):
A/ codziennie
B/ 1–2 razy w tygodniu
C/ kilka razy dziennie

6. Jak często jesz pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, kasze:
A/ wolę od nich białe pieczywo, bułki, makarony
B/ codziennie 1–2 porcje
C/ staram się w ogóle nie spożywać posiłków zawierających węglowodany, by za dużo nie przytyć

7. Jakiego tłuszczu używasz do smażenia:
A/ oleju sojowego, słonecznikowego lub lnianego
B/ oliwy z oliwek, oleju rzepakowego
C/ masła, margaryny, smalcu

8. Jak często spożywasz produkty nabiałowe (słodkie lub fermentowane mleko, biały ser) lub przetworzone produkty sojowe (jeśli jesteś uczulona na mleko):
A/ kilka razy w tygodniu
B/ codziennie, co najmniej 1–2 porcje
C/ nie lubię nabiału ani produktów sojowych i w ogóle ich nie jem

9. Ile razy w tygodniu jesz orzechy (jeśli nie jesteś uczulona) i suszone owoce:
A/ 1-2 razy w tygodniu
B/ więcej niż 3 razy w tygodniu
C/ bardzo rzadko

10. Jak często sięgasz po warzywa:
A/ codziennie, ale są to wyłącznie warzywa gotowane
B/ 2-3 porcje dziennie, staram się,
by warzywa były różnorodne
C/ bardzo rzadko i są to wyłącznie pomidory i ogórki

Za każdą odpowiedź policz:
A/ 2 punkty
B/ 10 punktów
C/ 0 punktów
Zsumuj swój wynik i spójrz, do jakiej zaliczasz się kategorii.[CMS_PAGE_BREAK]

Poniżej 60 punktów
Dieta, którą stosujesz, zdecydowanie nie wpływa korzystnie na organizm Twojego maluszka. Musisz koniecznie jak najszybciej ją zmienić, gdyż dziecko może nie otrzymywać wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. Taka dieta niekorzystnie wpływa też na Twój organizm. Często możesz czuć się zmęczona, brak Ci energii do życia.

60-90 punktów
Jest całkiem dobrze. Odżywiasz się w miarę zdrowo. Pamiętaj jednak, że okres ciąży to czas szczególny. Warto dietę jeszcze dopracować, by umożliwić maluszkowi jak najlepszy start w życie. Koniecznie pamiętaj o nabiale – jeśli nie jesteś uczulona, mleczne przetwory powinnaś jeść co najmniej dwa razy dziennie. Musisz też zadbać, byś posiłki spożywała regularnie, bez pośpiechu. Lepiej zjeść 4-5 mniejszych w ciągu dnia niż 2-3 bardzo obfite. Nie podjadaj jednak przez cały dzień, bo przytyjesz za dużo!

Powyżej 90 punktów
Możesz sobie pogratulować: Twoja dieta ma szansę być optymalna dla maleństwa. Pamiętaj jednak o tym, by codziennie jeść co najmniej 3-4 porcje warzyw i owoców. Nie zapominaj o rybach morskich, bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Warto też jeść rośliny strączkowe. Są bardzo bogate w białko, witaminy, zwłaszcza z grupy B, oraz składniki mineralne.

Dania obowiązkowe dla każdej mamy
Codziennie w Twoim jadłospisie powinny znaleźć się produkty z pięciu grup:
1. Mięsa i ryby. Zawierają żelazo, białko, cynk i witaminy z grupy B. Spożywaj różne gatunki mięsa, najlepiej chudego. Piecz je lub gotuj. Unikaj smażenia. Ryby jedz nie rzadziej niż dwa razy w tygodniu (szczególnie morskie).
2. Nabiał. Są źródłem białka, wapnia i witaminy D. Jeśli nie lubisz słodkiego mleka, jedz jogurty, kefiry, sery.
3. Produkty zbożowe. Dostarczą Ci błonnika, witamin i składników mineralnych. Najbardziej polecane są produkty zbożowe z pełnego ziarna. Zawierają więcej witamin i składników mineralnych.
4. Warzywa i owoce. Staraj się jak najwięcej warzyw spożywać na surowo lub gotować je krótko, najlepiej na parze.
5. Olej i oliwa. Szczególnie ceni się rzepakowy, gdyż zawarty w nim kwas alfa-linolenowy jest wyjątkowo ważny dla rozwoju układu nerwowego dziecka. Poleca się też oliwę z oliwek.

Konsultacja: mgr Aleksanda Cichocka, dietetyk, Instytut Żywności i Żywienia.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama