Reklama

Poniedziałek
I śniadanie: • 2 kromki razowego chleba z miękką margaryną • 3 łyżki serka granulowanego light z rzodkiewkami, koperkiem i 2 łyżeczkami
oliwy z oliwek • herbata z cytryną
II śniadanie: • płatki owsiane (2 łyżki) wymieszane z orzechami włoskimi, polane jogurtem • kilka listków cykorii do chrupania • woda mineralna
Obiad: • zupa-krem z buraczka i włoszczyzny (pod koniec gotowania dodaj jabłko i koncentrat pomidorowy) • bitki z chudej wołowiny (100 g) • ziemniaki • surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami, sokiem z cytryny, olejem • woda mineralna
Podwieczorek: • kromka chleba z liściem sałaty, 2 plasterkami polędwicy drobiowej, pomidorem • budyń na mleku z malinami • woda mineralna
Kolacja: • makaron ze szpinakiem i ricottą • sok z marchewki • pół kiwi

Reklama

Wtorek
I śniadanie: • musli domowe z płatków gryczanych błyskawicznych i mielonego siemienia lnianego – zalej je wrzącym mlekiem, dodaj jagody • kromka chleba z masłem, liściem cykorii, 2 plasterkami kiełbasy szynkowej • herbata z dzikiej róży
II śniadanie: • kromka chleba • 2 grube plastry białego półtłustego sera plus dżem z owoców leśnych • marchewka do chrupania • woda mineralna
Obiad: • zupa-krem z brokułów i włoszczyzny, kleks jogurtu i grzanki z chleba razowego • łosoś ugotowany na parze, sos z jogurtu i koperku • purée z ziemniaków, z mlekiem i natką pietruszki • surówka z sałaty lodowej – dodaj sok z cytryny, olej i cząstki pomarańczy
Podwieczorek: • fasolka szparagowa z bułką tartą • kromka bułki • kefir
Kolacja: • 2 kromki chleba • sałatka jarzynowa z jajkiem i groszkiem • woda

Środa
I śniadanie: • musli z orzechami – zalej je mlekiem • 1 kromka chleba z margaryną • sałatka z jajka na twardo, dymki i oleju • kiwi • herbata z żurawin
II śniadanie: • 3 kromki chleba chrupkiego • mozzarella z pomidorami i oliwą z oliwek, z lubczykiem • kalarepka do schrupania • woda mineralna
Obiad: • krupnik z kaszą jęczmienną • indyk (100 g) duszony na oleju z papryką, marchewką, selerem, pomidorami • ziemniaki, natka pietruszki
• surówka z selera, marchewki i jabłka, sok z cytryny i olej, zmielone migdały
Podwieczorek: • grahamka z margaryną • sałatka z kalafiora gotowanego na parze, z rzodkiewką, czosnkiem, olejem, kiełkami sojowymi • woda
Kolacja: • 2 kromki chleba z margaryną • sałatka z tuńczyka (z puszki), cieciorki, pomidorków koktajlowych, z olejem i sokiem z cytryny

Czwartek
I śniadanie: • płatki owsiane i jęczmienne – wieczorem zalej je wodą mineralną, rano wlej mleko (1 szklanka), dodaj orzechy włoskie i kawałki melona • herbata z aronii
II śniadanie: • 2 kromki pumpernikla z margaryną, kilka listków sałaty i 2 plasterki szynki z kurczaka • sok warzywny
Obiad: • zupa-krem z dyni, kleks jogurtu, kasza mazurska • spaghetti z sosem pomidorowym, kawałki chudej wołowiny (100 g) • surówka ze szpinaku, z sokiem z cytryny, olejem i cząstkami grejpfruta • woda mineralna
Podwieczorek: • kromka chleba z margaryną• sałatka z kurczaka grillowanego, sałaty kruchej, czerwonej cebuli
Kolacja: • 2 kromki chleba z margaryną, półtłusty twaróg z jogurtem, owocami, sokiem z cytryny • kawa zbożowa
[CMS_PAGE_BREAK]
Piątek
I śniadanie: • 2 kromki chleba z margaryną • serek naturalny homogenizowany, maliny z mrożonki • herbata z cytryną
II śniadanie: • bułka z pestkami dyni z margaryną • rolada z tłustych ryb morskich • marchewka do schrupania
Obiad: • zupa jarzynowa z papryką (zabiel maślanką i dodaj ugotowany makaron gwiazdki) • halibut pieczony z gruszką w żaroodpornym naczyniu• ryż brązowy, koperek • duszone na oleju cukinia, bakłażan, cebula, czosnek, oregano
Podwieczorek: • kromka chleba z margaryną • 2 krążki kapusty pekińskiej • 2 plasterki pieczeni wołowej• rzodkiewka • koktajl z mleka zsiadłego i truskawek (np. mrożone)
Kolacja: • omlet z 1 jajka i 1 białka, pomidory, czosnek

Sobota
I śniadanie: • płatki pszenne błyskawiczne, mielone siemię lniane, suszone żurawiny – zalej mlekiem • kromka chleba z margaryną • kilka listków sałaty roszponki• plasterki pieczeni cielęcej • listki natki pietruszki • herbata z aronii
II śniadanie: • kromka chleba • plaster pomidora • polędwica • marchewka do schrupania • woda
Obiad: • zupa-krem z fasolki szparagowej, włoszczyzny • pierś indyka marynowana w soku z cytryny i oleju przez godzinę, uduszona • kasza jęczmienna • dynia duszona z jabłkiem, olej
Podwieczorek: • sałatka z awokado zmiksowanego z czosnkiem, papryki i cukinii, z sokiem cytryny i olejem • woda• makrela wędzona (100 g)
Kolacja: • pierogi leniwe • koktajl z maślanki i owoców

Reklama

Niedziela
I śniadanie: • prażone płatki żytnie, zarodki pszenne – zalej mlekiem, dodaj cynamon • kromka chleba z margaryną i pasztetem z soczewicy, koncentratem pomidorowym, suszona bazylia • kilka śliwek • herbata z żurawin
II śniadanie: • bułka z otrębami • szynka • rzodkiewki
Obiad: • zupa-krem z marchwi z kleksem jogurtu • schab pieczony w rękawie foliowym • kasza gryczana, natka pietruszki • surówka ze sparzonej kapusty czerwonej – dodaj kilka żurawin, sok z cytryny, olej i rodzynki• woda
Podwieczorek: • bułka z siemieniem lnianym • sałatka z gotowanych brokułów, pomidora, grillowanego łososia, czosnku
Kolacja: • naleśniki z serem • jabłko

Reklama
Reklama
Reklama