Reklama

Sałatka ze szpinakiem
Składniki:
- 50 dag świeżego szpinaku
- puszka mandarynek
- 25 dag czerwonych winogron
- 10 dag orzechów (nerkowców)
- 4 łyżki oliwy
- łyżka octu winnego
- sól, pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:
Liście szpinaku umyj i osącz, ułóż w salaterce. Wymieszaj z osączonymi cząstkami mandarynek i pokrojonymi na połowy winogronami. Przypraw.Posyp orzechami, skrop oliwą i octem.

Roladki z cukini
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 kulki mozzarelli (25 dag)
- 12 dag sera feta
- 3 ząbki czosnku
- po łyżce suszonej bazylii i tymianku
- 1/3 szklanki oliwy l sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Mozzarellę i fetę pokrój w słupki. Czosnek rozetrzyj z solą, ziołami, oliwą i pieprzem. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Na każdym ułóż po słupku fety i mozzarelli. Zwiń roladki, zepnij wykałaczkami. Skrop sosem. Ułóż na tacce i grilluj przez kilka minut.
[CMS_PAGE_BREAK]
Koktajl
Składniki:
- 250 ml soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
- pokrojona suszona morela
- pół banana
- łyżeczka zarodków pszennych
- kilka łyżek soku z porzeczek
- kilka kostek lodu
- plasterek limonki

Sposób przygotowania:
Morelę namocz i pokrój. Zmiksuj ją z sokiem pomarańczowym, bananem i zarodkami pszennymi. Na dno wąskiej szklanki wlej sok porzeczkowy, a następnie pomarańczowy. Wrzuć kostki lodu. Udekoruj cząstką banana i limonki.

Muesli
Składniki:
- paczka płatków owsianych
- paczka otrąb pszennych
- płatki kukurydziane
- 250 g rodzynek
- 100 g orzechów
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g płatków migdałów
- jogurt naturalny

Sposób przygotowania:
Wymieszaj płatki, otręby, rodzynki, pestki i pokrojone orzechy. Takie musli możesz przechowywać. Przed podaniem pokrój truskawki. Wsyp porcję do miski, zalej jogurtem i dodaj owoce.
[CMS_PAGE_BREAK]
Szaszłyki z wątróbki
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 0,5 kg pomidorków koktajlowych
- 2 cebule
- papryka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka łyżek oliwy

Reklama

Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyj i obierz z błonek. Wymieszaj sól, pieprz, posiekany czosnek, oliwę i sok z cytryny. Zalej mięso i odstaw na 2–3 godziny. Cebulę pokrój w ósemki. Paprykę oczyść i pokrój w dużą kostkę. Wszystkie składniki nałóż na przemian na patyczki i opiekaj 10 min. w nagrzanym rożnie, smarując oliwą i obracając.

Reklama
Reklama
Reklama