Reklama

Zapotrzebowanie na energię wzrasta dopiero od czwartego miesiąca ciąży. Ale nie tak bardzo, jak mogłoby ci się wydawać. W tym czasie będziesz potrzebować tyko 300 kcal więcej w ciągu dnia. Taką wartość mają na przykład trzy szklanki chudego mleka, trzy plasterki sera żółtego albo dwa banany. Tyle kalorii liczy też jedna kanapka.

Reklama

Czego potrzebuje teraz dziecko?
Do tworzenia krwi – więcej żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Do budowy nowych komórek nerwowych, tkanek, mięśni i kości – dużo różnorodnego białka, wapnia, wody i cynku (jest w chudym mięsie, fasoli i grochu), jodu i kwasów tłuszczowych (znajdziesz je w oliwie i tłustych rybach morskich).

Co powinnaś jeść?
Przede wszystkim niekaloryczne i wartościowe posiłki. Jedz jajka, chude mięso, tłuste ryby (jak najmniej przetworzone, czyli świeże, a nie mrożone czy z puszki), kasze, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, zielone i strączkowe warzywa, pestki dyni i słonecznika, suszone morele i śliwki. Zamiast słodkiego mleka możesz pić jogurt lub kefir, jedz żółty ser – to lepsze źródło wapnia niż twaróg. Pamiętaj o witaminie C, która np. ułatwia wchłanianie żelaza. W przyswajaniu wapnia pomoże witamina D.

O czym warto pamiętać?
O witaminach. Dodatkowo lekarz może ci zalecić preparaty mineralno-witaminowe. Nie przyjmuj ich jednak bez potrzeby, na własną rękę.

Przykładowy jadłospis
Nie wiesz, co jeść? Porównaj swoje menu z jadłospisem eksperta
Pierwsze śniadanie:
- płatki (3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka gorącego mleka 1,5%)
- kanapki (2 kromki mieszanego pieczywa z masłem, obłożone listkami cykorii, 4 plasterki polędwicy drobiowej)
- 2 mandarynki
- herbata owocowa
Drugie śniadanie:
- koktajl warzywny (3/4 szklanki kefiru zmiksowane z 1/4 szklanki soku pomidorowego, 2 łyżkami posiekanego koperku, możesz doprawić pieprzem i solą morską)
2 minikanapki z chleba graham z plastrami pieczeni z indyka i ogórkiem kiszonym
Obiad:
- talerz zupy ogórkowej na rosole z ziemniakami (możesz zabielić chudym mlekiem lub jogurtem)
- 5 łyżek kaszy gryczanej
- gulasz z chudej wołowiny z cebulą i pieczarkami
- surówka z marchwi z łyżeczką chrzanu
sok z winogron
Podwieczorek:
- dip z warzywami (pół kostki półtłustego twarogu z mieszanką przypraw do dipów, woda gazowana do spulchnienia serka, obrane warzywa: 4 różyczki brokułów, mała kalarepa lub kapusta, pokrojona czerwona papryka, brzoskwinia)
- szklanka wody mineralnej z cytryną
Kolacja:
- sałatka śledziowa z pieczywem (mały filet, ugotowany i pokrojony ziemniak, czerwona cebula, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki zielonego groszku z mrożonki, pieprz)
- kromka chleba
- duże jabłko, np. reneta
- szklanka soku wielowarzywnego

Edyta Gulińska specjalista w dziedzinie żywienia z SGGW.

td_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama