Reklama

Czy wiesz, że groźniejsza jest w ciąży nadwaga niż niedowaga? I to nieprawda, że jeśli więcej przytyjesz, urodzisz większego bobasa. Dzieci grubych kobiet bywają mniejsze. Czasem nawet rodzą się niedożywione, bo organizm otyłej osoby ma większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i czerpie je z pożywienia dla siebie, za mało zostawiając dziecku. Więc warto troszkę się pilnować...

Reklama

Ile, kiedy?
Dodatkowe kilogramy masz oczywiście zagwarantowane. Powiększa się twoja macica, wykształca łożysko, rosną piersi. Pod skórą gromadzi się grubsza warstwa tłuszczu. W organizmie jest więcej krwi i innych płynów ustrojowych. Do tego dochodzi waga maleństwa i wód płodowych.
Pod koniec ciąży na dodatkowe kilogramy składa się ciężar dziecka (około 3 kg), większa macica (1–2 kg), łożysko (1 kg), wody płodowe (2–3 kg), a także większe piersi (1–3 kg) i tłuszcz, który natura pomaga ci teraz zgromadzić „na wszelki wypadek”.
Najlepiej, jeśli utyjesz 10–14 kg. Jeżeli spodziewasz się bliźniąt, twoja waga może jeszcze powiększyć się o ciężar drugiego dziecka (do 3 kg). Na początku przyrost jest niewielki. Jeśli wymiotujesz, masz mdłości, możesz nawet schudnąć! Przeciętnie w pierwszym trymestrze kobiety tyją 3 kg, w drugim 5–6 kg (1,5–2 kg na miesiąc), a w ostatnim 4–6 kg. Jednak trzymanie się takich ścisłych zasad nie ma sensu, bo u każdej kobiety wygląda to nieco inaczej. Lepiej po prostu jeść z głową.

Kto szybciej?
Jeśli jesteś szczupła, możesz sobie pozwolić na kilka kilogramów więcej. Ale jeżeli przed zajściem w ciążę miałaś nadwagę, uważaj! Kobiety otyłe mają większą skłonność do tycia także podczas ciąży. Uważać powinnaś również wtedy, gdy rzuciłaś palenie tuż przed ciążą. Poza tym trudniej jest utrzymać właściwą wagę po trzydziestym roku życia.

Zobacz też: Jak nie przytyć w ciąży

Lepiej mniej!
Bywa, że nadwaga prowadzi do nadciśnienia tętniczego i cukrzycy ciążowej, a to jest groźne i dla ciebie, i dla dziecka. Poza tym tusza osłabia układ mięśniowy i kostny, co może utrudniać naturalny poród. Zwiększa także skłonność do zakażeń, dlatego u otyłych kobiet dłużej goją się rany po nacięciu krocza i cięciu cesarskim.
Rzadko za to się zdarza, by bardzo szczupła kobieta, która właściwie się odżywia, nie dostarczała maleństwu wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Ale pamiętaj, że nie wolno ci się teraz głodzić ani stosować cudownych diet!

Jedz zdrowiej, a nie więcej!
Zapomnij o zasadzie, że w ciąży trzeba jeść za dwoje. Ale za to:
1. Nie wychodź z domu bez śniadania. Nie będzie cię wtedy kusiło, żeby coś ciągle podjadać.
2. Jedz częściej (5–6 razy dziennie), ale nie za duże porcje. Pilnuj, by przekąski nie były „pustymi kaloriami”.
3. Wybieraj produkty lekkostrawne. Najlepiej gotowane na parze albo pieczone bez tłuszczu.
4. Pamiętaj: mniej kalorii, więcej składników odżywczych (białka, witamin, m.in. kwasu foliowego, mikroelementów, np. wapnia i żelaza) – to podstawowa zasada zdrowej diety przyszłej mamy.
5. Nie zapominaj o mleku i jego przetworach (źródło wapnia i białka), ale jeśli masz skłonność do tycia, wybieraj nabiał z niską zawartością tłuszczu.
6. Pieczywo białe zastępuj pełnoziarnistym, jedz razowy makaron oraz dziki ryż. Zawierają one dużo błonnika, który pomaga przy zaparciach.

Dyskutuj na forum: Dziewczyny, ile przytyłyście w czasie ciąży?

mtj_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama