Reklama

Reklama

Do naszej redakcji zaprosiłyśmy mgr Dorotę Świątkowską, dietetyczkę, która na co dzień pracuje w Instytucie Matki i Dziecka, w Klinice Położnictwa i Ginekologii. Ekspertka opowiada o chorobach kobiet w ciąży i daje wskazówki, jak sobie z nimi radzić.

Z jakiego typu problemami zdrowotnymi zmagają się przyszłe mamy?

„Zdarza się, że kobiety ciężarne cierpią z powodu chorób, takich jak jak: cukrzyca ciążowa, cholestaza wątrobowa lub otyłość. Także nieleczona niedoczynność tarczycy oraz choroba Hashimoto, mogą mieć niekorzystny wpływ na rozwój płodu, a w konsekwencji – dalszy rozwój dziecka. Dlatego zawsze należy być pod stałą kontrolą lekarza” – przekonuje mgr Dorota Świątkowska, dietetyk.

Na czym polega test obciążenia glukozą i kiedy się go wykonuje?

Cukrzyca ciążowa dotyka około 10% kobiet, które spodziewają się dziecka. Choroba ta spowodowana jest zaburzeniem gospodarki hormonalnej organizmu podczas ciąży. W większości przypadków ustępuje całkowicie po porodzie. Aby nie dopuścić do rozwoju cukrzycy należy dbać o właściwe żywienie, a także zrobić test obciążenia glukozą. „Należy go wykonać między 22. a 24. tygodniem ciąży. Test polega na tym, że pacjentce pobiera się krew żylną, na czczo. Następnie przyszła mama musi wypić 75 gramów glukozy rozpuszczonej w wodzie. Po godzinie od wypicia mieszanki, pacjentce ponownie pobiera się krew i czeka kolejną godzinę na ostateczny wynik. Takie badanie wiele mówi na temat tego, jak pracuje trzustka i czy mamy do czynienia z cukrzycą” – wyjaśnia ekspertka.

Niedoczynność tarczycy w ciąży

Jest to zaburzenie, w przebiegu którego tarczyca produkuje za mało hormonów w stosunku do potrzeb organizmu. Jak się objawia? „Niedoczynności tarczycy towarzyszą z reguły: nadpobudliwość, nerwowość, nadmierna potliwość oraz zwiększone zapotrzebowanie na płyny. Jeżeli zaobserwujemy u siebie takie objawy, wówczas należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza prowadzącego i wykonać badania” – radzi mgr Świątkowska.

Ciąża a Hashimoto

Wiele przyszłych mam zastanawia się również, czy choroba Hashimoto może stanowić zagrożenie dla dziecka. Zdaniem mgr Świątkowskiej, jeżeli stosujemy odpowiednią dietę i jesteśmy pod stałą opieką lekarza prowadzącego oraz endokrynologa, nie ma powodów do niepokoju. „Przede wszystkim należy zwracać uwagę na to, co możemy jeść, a czego powinniśmy unikać” – mówi dietetyk.

Dowiedz się więcej na ten temat oglądając nasze wideo!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama