GRY
 
 

Gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami - przepis na gołąbki
fot. materiały prasowe indexfood.pl

Składniki

  • 2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek (po 160 g),
  • 6 liści kapusty włoskiej,
  • 180 g ryżu,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 200 ml sosu beszamelowego,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Liście kapusty zblanszuj, osusz i wytnij twarde części łodyg. Ryż ugotuj w osolonej wodzie tak, by był półtwardy (al dente) i połącz go z tuńczykiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami. Farsz dopraw solą i pieprzem. Z tak przygotowanego nadzienia uformuj kulki i zawijaj je w liście kapusty, tak jak klasyczne gołąbki.
Ułóż je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i polej sosem
beszamelowym. Zapiekaj kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni C aż
wierzchnia warstwa się zarumieni. Smacznego!

Źródło: materiały prasowe indexfood.pl
 
Sprawdź inne przepisy na dania z ryb

Ocena (1 ocena)

4.0
Doładuj
Przeładuj