Krokiety z szynką

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 50 min.

Poziom trudności łatwy

Krokiety z szynką
fot. mat. pras. JBB

Składniki

  • szynka, np. Biebrzówka JBB
  • ser żółty, np. edamski lub Gouda
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej do smażenia
Ciasto na naleśniki:
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej)

Przygotowanie

  1. Składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj, aż do powstania gładkiej masy.
  2. Usmaż na patelni naleśniki.
  3. Na każdym naleśniku ułóż po 2 plasterki sera i szynki, a następnie zawiń krokiety.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz;
  5. Krokiety opanieruj w jajku i bułce, a potem usmaż na złoto z każdej strony.
  6. Podaj z ulubionym sosem, np. pikantnym, lub jako dodatek do barszczu. 

Zobacz też przepisy na pierogi

źródło: mat. pras. JBB Bałdyga
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy